Можете да разнообразите есенните десерти и с един по-рядко предлаган ароматен сладкиш с грозде. Гроздовите зърна придават изключително приятен и мек вкус на печивата. Необходимите продукти са съвсем обикновени и достъпни – яйца, брашно, захар, масло, кисело мляко, ванилия. Можете да изберете всякакъв десертен бял или червен сорт, но е за предпочитане да е без семки. Може да ползвате и друг вид, но ще се наложи да го почистите от семките. За предпочитане са сортовете с изявен вкус и аромат, за да преминат те и в сладкиша. Когато извадите изпечения сладкиш с грозде от фурната, можете да придадете допълнителен аромат като вземете едно-две листа индрише, и след като ги смачкате леко внимателно натъркайте цялата повърхност на десерта. То придава различен, но много приятен лимонов вкус. След това поръсете щедро с пудра захар.
Необходими продукти:
2 яйца
1 ч. ч. + 1/2 ч. ч. за овалване на гроздовите зърна
200 г кисело мляко
70 г краве масло
1 пак. бакпулвер
350 г брашно
2 пак. ванилия
Канела на върха на лъжичката
200 г зърна грозде без семки
Пудра захар за поръсване
1-2 листа индрише
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта. Добавете киселото мляко и размекнатото масло. Постепенно добавяйте пресятото брашно, в което сте изсипали бакпулвера. Сложете ванилията и щипка канела.
Измийте гроздовите зърна и ги разполовете. След това ги оваляйте в захар.
Изсипете сместа за сладкиша в намазнена и набрашнена тава. Отгоре подредете оваляните в захар половинки от гроздето.
Печете сладкиша на 170 градуса за около 30 минути или до готовност. Пробвайте дали е готов с клечка, която трябва да излезе суха, ако е опечен напълно.
След като извадите сладкиша от фурната, го оставете да изстине и след това го поръсете с пудра захар.
Напиши коментар