Ароматен сладкиш с грозде

сладкиш грозде

Можете да разнообразите есенните десерти и с един по-рядко предлаган  ароматен сладкиш с грозде. Гроздовите зърна придават изключително приятен и мек вкус на печивата. Необходимите продукти са съвсем обикновени и достъпни – яйца, брашно, захар, масло, кисело мляко, ванилия. Можете да изберете всякакъв десертен бял или червен сорт, но е за предпочитане да е без семки. Може да ползвате и друг вид, но ще се наложи да го почистите от семките. За предпочитане са сортовете с изявен вкус и аромат, за да преминат те и в  сладкиша. Когато извадите изпечения сладкиш с грозде от фурната, можете да придадете допълнителен аромат като вземете едно-две листа индрише, и след като ги смачкате леко внимателно натъркайте цялата повърхност на десерта. То придава различен, но много приятен лимонов вкус. След това поръсете щедро с пудра захар.

Необходими продукти:

 

 

2 яйца

1 ч. ч. + 1/2 ч. ч. за овалване на гроздовите зърна

200 г кисело мляко

70 г краве масло

1 пак. бакпулвер

350 г брашно

2 пак. ванилия

Канела на върха на лъжичката

200 г зърна грозде без семки

Пудра захар за поръсване

1-2 листа индрише

 

 

Начин на приготвяне:

 

Разбийте яйцата със захарта. Добавете киселото мляко и размекнатото масло. Постепенно добавяйте пресятото брашно, в което сте изсипали бакпулвера. Сложете ванилията и щипка канела.

Измийте гроздовите зърна и ги разполовете. След това ги оваляйте в захар.

Изсипете сместа за сладкиша в намазнена и набрашнена тава. Отгоре подредете оваляните в захар половинки от гроздето.

Печете сладкиша на 170 градуса за около 30 минути или до готовност. Пробвайте дали е готов с клечка, която трябва да излезе суха, ако е опечен напълно.

След като извадите сладкиша от фурната, го оставете да изстине и след това го поръсете с пудра захар.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори