Пилешките дробчета и воденички са приятно разнообразие в домашното хранене по всяко време на годината. Приготвят се лесно и често присъстват в семейното меню. Те са подходящи както за основно ястие, така и просто за мезе на бира или вино.
Рецептите с пилешки дробчета са много, но най-често се правят задушени с обилно количество лук. Могат да се приготвят пържени, панирани, на фурна, със зеленчуци, с гъби и др. Воденичките изискват малко по-дълга термична обработка и затова е добре първо да ги сварите и след това да приготвяте с тях ястия. Те могат да се приготвят с лук, като яхния с червен сос, с ориз или картофи.
Много хора обичат пастети, но се притесняват да си купуват готови, защото не са сигурни в съдържанието. Затова много лесно можете да си приготвите вкъщи вкусен пастет от пилешки дробчета, който е подходящ и за деца. Сервирайте го сутрин или за следобедна закуска с тънки препечени филийки хляб. Домашният пастет е подходящ и за студено предястие, ако ще посрещате гости.
Можете да си приготвите и вкусна чорба с пилешки дреболии – дробчета, воденички и сърца. Много е подходяща за зимния сезон, ароматна и вкусна. Никак не е трудна за готвене и ще може да й се насладите с цялото семейство.
Селска чорба с пилешки дреболии
Необходими продукти:
700-800 г пилешки дробчета, воденички и сърца
1 глава лук
2 моркова
4 картофа
30 г масло
50 г фиде
черен пипер
сол
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
за застройката:
1 яйце
2 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Първо трябва да измиете и почистите много добре пилешките дробчета, воденички и сърца. Слагат се да се варят в литър и половина вода с 2 щипки сол до готовност. Дробчетата се сваряват най-бързо, затова можете да ги извадите и да оставите воденичките и сърцата да се доваряват.
Нарязаният на ситно лук и настърганите моркови се задушават в загрятото масло. Варените дреболии се оставят настрана, а в бульона се добавят нарязаните кубчета картофи, задушените лук и моркови и начупеното фиде.
Варите всичко на слаб огън, докато картофите се сварят. Добавят се нарязаните пилешки дреболии.
Най-накрая приготвяте застройката, като киселото мляко се разбива с яйцето. Към застройката постепенно се налива по малко горещ бульон от супата и след това внимателно и при непрекъснато бъркане се връща в тенджерата.
Накрая супата се поръсва с нарязаните зелени подправки. Сервира се гореща.
Напиши коментар