Ако искате да добавите протеини към вашето меню и в същото време да не увеличавате мазнините, пилешките воденички са добър избор. Пилешките воденички са с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол и може да намалят риска от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак, световно признат като деликатес. Ето една идея за приготвяне на кавърма с пилешки воденички.
Необходими продукти:
1 кг пилешки воденички
3 глави кромид лук или праз лук
250 г пресни печурки
2 моркова
2 скилидки чесън
2 печени червени чушки
1 ч.ч. домати от консерва
100 г кашкавал
200 мл. бульон от сварените воденички
2 стръка пресен лук
пресен магданоз
5 с.л. олио
сол
щипка захар
1-2 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Слагаме воденичките в подсолена вода в тенджера под налягане. След като налягането се повиши, варим 20 мин. Можете да сварите воденичките и в обикновена тенджера, но ще отнеме повече време.
Нарязваме лука на полумесеци, задушаваме го на бавен огън в сгорещено олио за 10–15 мин. Нарязваме печурките на едро и ги добавяме към омекналия лук.
Добавяме нарязаните на кубчета моркови, поръсваме със сол и захар. Задушаваме под капак за 15 минути. Разрязваме вече сварените воденички на две, прибавяме ги към омекналите зеленчуци заедно с нарязаните печени чушки.
Поръсваме със сол и червен пипер, добавяме ситно нарязаните домати. Наливаме бульона, оставяме да се задуши за още 15 минути. Поръсваме с черен пипер и наситнените чесън.
Можете да оставите ястието да се готви в общ съд или да прехвърлите кавърмата в отделни гювечета и да допечете.
Отгоре настъргваме с кашкавал. Запичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато остане на мазнина. Поръсваме с пресен магданоз и зелен лук.
Напиши коментар