Продукти:
500 г телешка кайма
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
3-4 патладжана
5 домата
100 г краве сирене
2 с.л. олио
1 к.ч. червено вино
1 ч.л. доматено пюре
1 ч.л. стрит сух джоджен
1/2 ч.л. черен пипер
сол
Приготвяне:
Нарязваме патладжаните на кръгчета, посоляваме ги и ги оставяме да престоят 30 минути в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивия сок. Нарязваме чесъна и лука на ситно и ги задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме каймата, разбъркваме и продължаваме да задушаваме. След няколко минути прибавяме виното, черния пипер и стрития джоджен. Посоляваме и варим на тих огън около 15 минути.
Изпържваме отцедените патладжани и нареждаме половината от тях на дъното на намаслена тавичка. Върху тях на равномерен пласт разстиламе каймата. Върху каймата нареждаме нарязаните на филийки домати и поръсваме с настъргано сирене.
Покриваме с останалата част от патладжаните и отново поръсваме със сирене. Изпичаме мусаката в предварително загрята силна фурна.
Напиши коментар