ПРОДУКТИ:
- 300 г бял боб
- половин глава лук
- 1 дафинов лист
- 1 морков
- 200 г бекон, нарязан на парчета около 1х2см
- 2 супени лъжици зехтин
- 4 скилидки чесън, обелени и нарязани
- 2 x 400g доматена консерва
- 1 литър пилешки или зеленчуков бульон
- 1 ч. л. захар
- 1 щипка сол и черен пипер
- 225 г листа от зеле, нарязани на тънки филийки
- 2 ч. л. мащерка
- 1 супена лъжица нарязан пресен магданоз
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
- Накиснете зърната в обилно студена вода за около 6 часа или за една нощ, след това ги отцедете и сложете в голям тиган с дафиновия лист, лука и моркова. Покрийте с прясна студена вода и оставете на умерен огън. Оставете да къкри в продължение на 45 до 60 минути (може да отнеме повече време) или докато омекнат, те трябва лесно да се мачкат, ако бъдат натиснати с лъжица.
- Междувременно добавете зехтина към голяма тенджера и поставете на средно силен огън. Добавете бекона и гответе няколко минути до златисто. След това чесъна, като разбърквате непрекъснато около минута до златисто, сла после доматите, бульона, захарта, солта и пипера и оставете да къкри 10 минути.
- Отцедете зърната заедно с моркова, лука и дафиновия лист. Добавете към яхнията заедно със зелето и гответе още 4 минути, докато зелето се свари. Разбъркайте зелените подправки, опитайте и сервирайте.
Напиши коментар