Боршът е зеленчукова супа, която е най-типична за украинската и руската кухни, но също така е част от кулинарната традиция на много народи в Източна и Централна Европа.
Съществуват различни местни разновидности на основната рецепта за борш. Боршът може да е постен или с месо. Най-добре тази супа се получава, ако се ползва телешки бульон от кости. В различните варианти боршът съдържа картофи, зеле, моркови, домати, но може да се добавят също гъби, боб и др. На някои места се сервира с малки питки или хлебчета с чесън. Традиционно на украинския и руския борш се добавя по една лъжица сметана във всяка порция.
Продукти:
1 средна зелка
400-500 г свинско месо
2 картофа
1 морков
1 глава цвекло
1-2 глави лук
магданоз
5-6 с.л. олио
сол
черен пипер на вкус
заквасена сметана
Приготвяне:
Измиваме свинското месо и го нарязваме на парчета. Махаме го от котлона и го настрани.
Зелето се нарязва на ивици. В дълбока тенджера се слага бульона от варенето на месото и се долива още вода. Слага се зелето и се оставя да ври почти до омекването му. Добавят се нарязаните на кубчета картофи и се посолява на вкус. Месото се връща в тенджерата. Поръсва се и черният пипер. Вари се до пълна готовност на месото и картофите.
През това време лукът се нарязва на дребно, а морковът и цвеклото се нарязват на тънки ивички. Загрява се олиото в тиган и се запържва цвеклото за десетина минути. Разбърква се добре и се добавят морковът и лукът. Всичко се задушава още 5-6 минути.
Горещата смес се изсипва при зелето и месото и се оставя да поврят заедно още около 10 минути. Котлонът се изключва и боршът се поръсва със ситно нарязания пресен магданоз или със сух магданоз.
Супата се сервира гореща, а във всяка чиния или купичка добавяме по една голяма лъжица заквасена сметана.
Напиши коментар