Борш с месо по украински

Каква е тайната съставка на вкусната заленчукова супа?

борш

Боршът е зеленчукова супа, която е най-типична за украинската и руската кухни, но също така е част от кулинарната традиция на много народи в Източна и Централна Европа.

Съществуват различни местни разновидности на основната рецепта за борш. Боршът може да е постен или с месо. Най-добре тази супа се получава, ако се ползва телешки бульон от кости. В различните варианти боршът съдържа картофи, зеле, моркови, домати, но може да се добавят също гъби, боб и др. На някои места се сервира с малки питки или хлебчета с чесън. Традиционно на украинския и руския борш се добавя по една лъжица сметана във всяка порция.

 

Продукти:

1 средна зелка

400-500 г свинско месо

2 картофа

1 морков

1 глава цвекло

1-2 глави лук

магданоз

5-6 с.л. олио

сол

черен пипер на вкус

заквасена сметана

 

Приготвяне:

Измиваме свинското месо и го нарязваме на парчета. Махаме го от котлона и го настрани.

Зелето се нарязва на ивици. В дълбока тенджера се слага бульона от варенето на месото и се долива още вода. Слага се зелето и се оставя да ври почти до омекването му. Добавят се нарязаните на кубчета картофи и се посолява на вкус. Месото се връща в тенджерата. Поръсва се и черният пипер. Вари се до пълна готовност на месото и картофите.

През това време лукът се нарязва на дребно, а морковът и цвеклото се нарязват на тънки ивички. Загрява се олиото в тиган и се запържва цвеклото за десетина минути. Разбърква се добре и се добавят морковът и лукът. Всичко се задушава още 5-6 минути.

Горещата смес се изсипва при зелето и месото и се оставя да поврят заедно още около 10 минути. Котлонът се изключва и боршът се поръсва със ситно нарязания пресен магданоз или със сух магданоз.

Супата се сервира гореща, а във всяка чиния или купичка добавяме по една голяма  лъжица заквасена сметана.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори