Необходими продукти:
3-4 праскови
2 ч. ч. брашно
3 големи яйца
100 г краве масло
1 пак. бакпулвер
1 к. ч. прясно мляко
1 пак. ванилия
1 ч. ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
Подберете добре узрели, но твърди праскови. Сладкишът може да се приготви и с кайсии, които трябва да отговарят на същите изисквания- Измийте плодовете и отстранете костилките, а след това нарежете прасковите на тънки филийки.
Отделете жълтъците от белтъците. Пресейте брашното с бакпулвера.
Разбийте маслото с пудрата захар, от която предварително отделете 1 супена лъжица за поръсване накрая. Прибавете последователно жълтъците, млякото и пресятото брашно.
Разбийте белтъците на сняг и ги добавете към сместа с яйцата и брашното.
Разстелете тестото в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре наредете нарязаните на тънки филийки праскови или разрязаните на половинки кайсии. Между прасковите или кайсиите можете да разпръснете и малинки.
Печете сладкиша в предварително загрята умерена фурна и накрая проверете готовността му с клечка. Ако тя излезе суха, значи вашият сладкиш е напълно готов. Извадете го от фурната и го оставете да изстине.
Поднесете го поръсен с отделената пудра захар, размесена с ванилията. Най-равномерно поръсването става през цедка.
При сервирането към всяка порция можете да сложите и топка сладолед.
Напиши коментар