Черешите и вишните са любими летни плодове за прясна консумация, но те имат и голямо приложение в прясно и преработено състояние в различни рецепти.
Когато ядете череши и вишни, не просто се наслаждавате на уникалния им вкус. Те са чудесен източник на витамини и антиоксиданти, които помагат за здравето и доброто самочувствие. Изследванията показват, че черешовите плодове имат редица ползи за здравето. Черешите например са много полезни при безсъние. Те облекчават болките на хора, които страдат от артрит и помагат срещу възпаления. Черешите са с ниско съдържание на холестерол, мазнини и натрий и затова участват в разтоварващи диети. Те също са много добър източник на фибри и витамин C. Препоръчват се за добра памет, също така помагат за намаляване на мускулните болки. Полезното влияние на черешите и вишните върху здравето се запазва в голяма степен, дори и ако те са замразени, под формата на сок или консервирани.
Черешите и вишните имат свеж и приятен вкус и могат да са част от плодови салати, сладкиши и сладки сосове. В десертите тези плодове често се използват в кексове, пайове, торти, кремове, кисели, мусове, сладоледи и др. Те са добър източник на сладост и аромат и могат да се комбинират с други плодове като ябълки, круши, ягоди, лимони и други. Черешите се комбинират добре и с подправки като ванилия, канела и карамфил.
Черешите и вишните могат да бъдат използвани също за вкусни домашни сладка, конфитюри и желета, които са чудесно допълнение към домашни палачинки и мекички. Сладката и конфитюрите могат да се приготвят както варени, така и печени на фурна, което е доста по-лесно. Много сполучлива комбинация е да се направи сладко или конфитюр, в който участват и двата плода. От череши и вишни се приготвят компоти, плодови сокове и домашни нектари с много свеж вкус.
Черешите и вишните имат сравнително кратък плодов сезон и бързо презряват. Затова е добре да си замразим плодове без костилки, за да ги използваме за приготвянето на десерти през есента и зимата.
Продукти:
1 кг вишни без костилките
1 кг череши без костилките
1,600 кг захар
Начин на приготвяне:
На дъното на тенджера се налива вода. Оставя се да заври. Добавя се захарта и се бърка докато се разтвори и заври. Добавя се плода и оставя на силен огън. Когато заври, се намалява температурата. Бърка се от време на време внимателно, за да не се наруши целостта на плодовете и се обира пяната. Сладкото се вари, докато капка от сиропа, капната върху порцеланова чинийка, не се разлива, а запазва напълно формата си. Горещото сладко се изсипва в сухи затоплени буркани. Бурканите се затварят и оставят легнали, докато сладкото изстине.
Шоколадов кекс с череши
Необходими продукти:
3 големи яйца
200 г захар
120 мл. олио
220 г кисело мляко над 3,5%
300 г брашно
1 пак. бакпулвер (10 г)
2 с. л. какао
150 г череши
70 г шоколад
За глазурата:
100 г шоколад
1 ч. л. какао
100 мл. сметана 35%
1 ч. л. масло
Начин на приготвяне:
Черешите се измиват и почистват от костилките. Оставят се настрана до ползването им, като преди да се поставят в кейка, се посипват с 1 с.л. брашно и се разбъркват. Шоколадът се натрошава на дребни парченца. Яйцата и захарта се разбиват в дълбока купа с миксер до крем. На порции към тях се добавя олиото, постепенно се прибавя и киселото мляко.
В друг съд се пресява брашното с бакпулвера. Лъжица по лъжица се добавя към кексовата смес. Добавя се и какаото и добре се разбърква. Подготвя се кръгла кексова форма диаметър около 22 см. с дупка по средата, която се намазва с масло или с олио. Половината от черешите се поставят на дъното ѝ. Отгоре се изсипва половината от кексовото тесто. Посипва се с натрошен шоколад и се залива с другата част от сместа. Отгоре се разпределят останалите череши. Ако не искате сладкишът да стане прекалено шоколадов, можете да не слагате парченцата шоколад или пък да пропуснете какаото.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50-60 минути.
След изваждането от фурната кексът се охлажда за двайсетина минути. След това се изважда от формата и се оставя върху решетка до пълното му охлаждане.
Междувременно се приготвя шоколадовата глазура. Сметаната и маслото се поставят на умерен котлон. Сгорещяват се до точка на кипене. Съдът се сваля от огъня и се прибавя шоколадът. Оставя се за 2-3 мин да се разтопи и след това се разбърква до гладка шоколадова глазура. Охлажда се напълно на стайна температура. Трябва да се сгъсти, за да може да се постави в пош и да се шприцоват ленти отгоре върху кейка.
Оставя се да се стегне на стайна температура и след това се реже на парчета. Отгоре може да се поставят за украса черешки.
Напиши коментар