ГИМНАЗИЯТА ПО ТУРИЗЪМ В РУСЕ СТАНА ПРИЗЬОР НА НАЦИОНАЛНАТА КУЛИНАРНА КУПА НА БЪЛГАРИЯ 2016 (ВИДЕО)

Състезанието завърши с пълен триумф за възпитаниците на ПГ по туризъм – Русе.

На 21-23.04.2016 г. в палата І и ІІ на Международния пловдивски панаир се проведе кулинарно състезание НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА БЪЛГАРИЯ 2016, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи /БАПГ/ и Международен панаир Пловдив. Участваха 20 индивидуални участници и 11 отбора. Жури в състав: Милен Пашев, шеф-готвач, топ- готвач за 2012 г., Йонко Диков, шеф-готвач в дирекция „Развитие на кухнята”, верига ресторанти „Happy Bar and Grill”, Анри Донно, главен шеф-инструктор, Белгия, и Даниел Петров, шеф-готвач, оцени работата на всеки един от състезателите.
И в двете категории на състезанието „Готвач на България 2016” и „Кулинарен отбор на България 2016” взеха участие възпитаници на ПГ по туризъмРусе: Владимир Тодоров, Александър Тодоров, Александър Енчев, Сали Али, професия „Готвач”, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки”, с класни ръководители г-жа Дафинка Кънчева и г-жа Нермие Ахмедова.


Всеки един от тях се състезава индивидуално, а Александър Енчев, Сали Али и готвачът Анатоли Петровотборно. В индивидуалното състезание Владо зае първо място и стана „Готвач на България 2016”. Сашо Тодоров спечели второ място, Сашо Енчев - трето, Сали Али - четвърто. В отборната надпревара Сашо Енчев, Сали Али и Анатоли Петров заеха първо място.


На 26.04.2026 г. ПГ по туризъмРусе, посрещна възпитаниците на гимназията на своя територия. Фоайето на училището се изпълни с ученици, които искаха да видят отблизо категоричните победители в кулинарното състезание на България. Ученичката Мартина Тодорова от клас посрещна победителите с хляб и сол. Г-жа Вълева, директор на гимназията, поздрави състезателите за невероятния успех и ги награди с Грамота „Почетен възпитаник на ПГ по туризъмРусе”. В отговор на това Владимир Тодоров с голямо вълнение благодари на учителите за почетната грамота, за вниманието и за знанията, които е получил в училище. Той пожела на учителите дръзновение, а на учениците да вървят по неговите стъпки, да се развиват в професията, да се състезават. Според него това е бъдещето на всеки млад човек.
На срещата присъстваха и представители на медиите. След официалното посрещане готвачите победители разказаха подробно за регламента на състезанието. Изпитанията за индивидуалните състезатели и за отборите преминават през два кръга: Първи кръг за индивидуалните състезатели: „Индивидуално участие по предварително заявена рецепта”. Регламентът изисква всеки състезател да приготви двустепенно меню на тема „Пролет” - Студена сезонна супа и Топло основно ястие, с основен продукт агнешко месо и спанак. Точно за 120 минути всеки трябваше да е готов. Втори кръг: ”Черна кутия”неизвестни продукти/, 90 минути за приготвяне на ястията.


Темата на Първи кръг при отборното представяне е: „Класик”класическа трактовка на популярни ястия: Супа /топла или студена/, с основен рибен компонент, пълно разнообразие от рибни, черупчести и ракообразни продукти; Топло основно ястие, с задължителен основен продукт леща - ВЕГАН ястие, без никакви животински продукти, ДесертШоколадово Гато с течен център. Във Втори кръгГранд При /Black Box/, за 90 минути всеки отбор трябва да е готов.
В интервюто, което даде, Владо описа подробно своето меню: Студена супа от пресен лук и чесън с азиатски омлет тамаго, панирана стрида и мариновани моркови. Основно ястие: Агнешко филе, сервирано с ранчини, домашна агнешка създарма и девесил, пюре от патладжан с естрагон, аспержи, пълнен див керевиз с домашно овче мляко. Авторска рецепта - 100%. Характерна русенска подправка е дивият керевиз, наричан по нашия край „шушан”, набран зад блока на баба - каза Владо.
В момента Владо учи в HRC Culinary Academy и стажува във Вашинктон, САЩ. През 2015 г. той се състезава в Американски кулинарен формат за студенти, зае първо място и стана «Най-добър студенткулинар на Америка 2015». Владо мечтае да работи в ресторант със звезди Мишлен.
Александър Тодоров, който учи в Западно лондонски университет, специалност Мениджмънт на кулинарните изкуства, сподели, че се е върнал заради състезанието и обмяна на техники, които могат да бъдат видяни само на национално състезание.


Александър Енчев е фен на испанската и перуанската кухня и работи в ресторант, където може да я упражнява.
Сали Али няма намерение за сега да работи в чужбина. Той смята, че има какво да учи още от българската кухня.
Състезанието завърши с пълен триумф за възпитаниците на ПГ по туризъмРусе.


Ръководството на ПГ по туризъмРусе, още веднъж поздравява своите възпитаници и им пожелава нестихващи кулинарни идеи, участия в следващи състезания и завидни постижения! Браво!

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори