ПРОДУКТИ:
пакет макарони - продълговати
3 белтъка
за соса :
- 4 с.л. брашно
- 1 литър прясно мляко
- 3 жълтъка
- 8 с.л. масло
- 1 щипка сол
500 г кайма, лук, морков, доматен сос или пюре, а може и 3-4 лъжици домашна лютеница, подправки пожелание - сол, черен и червен пипер, риган, канела, кашкавал.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Сварявате и отцеждате макароните. Прибавяте разбитите белтъци и малко настърган кашкавал.
Каймата запържвате с лука, моркова, доматите и подправките.
Приготвяте соса като разтапяте маслото в дълбок съд и към него пробивяте брашното при постоянно бъркане. Добавяте и млякото, без да прекъсвате бъркането и така докато се сгъсти. Оставяте да поизстине малко и след това слагате разбитите жълтъци и солта.
В тава нареждате един пласт макарони, върху тях разпределяте каймата равномерно и настъргвате кашкавал. Покривате с останалите макарони, а върху тях соса "Бешамел".
Поставяте в загрята фурна и печете на 200 градуса, около 20-25 минути, до златисто. Отново поръсвате настърган кашкавал и връщате обратно във фурната да се разтопи.
Напиши коментар