Хибридна порода прасета „Черен ангел“ ще осигурява на пазара наистина българско свинско месо

В големите вериги месото е внос от Бразилия, но го пишат на етикета „българско“, само защото последно е разфасовано тук, разкрива собственикът на Свинекомплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров

Хибридна порода прасета „Черен ангел“ ще осигурява на пазара наистина българско свинско месо

Нова експериментална порода прасета се очаква да възроди свиневъдството в България. Известно е, че на пазара у нас 70 процента от свинското месо е вносно. За да се преодолее спадът в производството и да се запазят относително стабилни цените на месото, от години свинекомплексът в Голямо Враново, заедно с партьори, експериментират в получаването на хибридна порода прасета. Така се родиха „черните ангели”. 

Крайъгълен камък за бранша се оказа 2019 година, когато заради африканската чума по свинете почти цялото поголовие в комплексите бе унищожено. Тогава, заедно с индустриалните породи обаче почти изчезна и една много ценна със своите качества порода - източно-балканската свиня. За нея се знае, че е оцеляла близо две хиляди години, а месото й се слави като едно от най-вкусните.

Данните на Асоциацията на свиневъдите показват, че бръншът вече отбелязва относителна стабилност, популацията на животни у нас е възстановена до нивата от 2019 година. Благодарение усилията на големи свиневъдни стопанства и научни работници от два университета,

 

тази година успешно бе завършен експеримент по създаването на новата порода „Черен ангел”. 

Това е нова дива кръстоска, която цели да запази една порода на 2 хиляди години, но изчезваща през последните пет - източно-балканската свиня. Целта е не само секторът да заеме по голям пазарен дял, но и да предложи месо с изискани вкусови качества.

Първите прасенца от породата „черни ангели” се родиха през февруари в свинекомплекса в Голямо Враново, припомни собственикът и член на УС на Асоциацията на свиневъдите Вихрен Димитров. „Създадохме асоциация за развъждане и възстановяване на традиционна порода, в която  наши партньори са Тракийският университет в Стара Загора, университетът за хранителни технологии в Пловдив и много известни частни фермери, които разиват пасищно животновъдство”, посочи Димитров.

 

Новата порода, която няма аналог в Европа, запазва вкусовите качества на източно-балканската свиня,

 

за по-малко от осем месеца е дала отличен резултат и първите продукти бяха представени във фирмените магазини на Голямо Враново преди седмица. Месото се отличава с мраморни жилки, а изследванията показали, че като качества на омега мазнини е по-добро и от зехтин, посочи още Вихрен Димитров. „Правим научен експеримент повече от една година и налучкваме нещата, но слава Богу всички, които са го пробвали  - и проф.Ярков, и проф.Балев, всички казват, че вкусовите качества на месото са уникални и ще продължаваме да развиваме тази линия”, каза Димитров. Става дума за прасета, които са кръстоска между хибрид и източно-балканска свиня. В зависимост от това какъв вид е бащата и какъв вид майката на прасенцата, те могат да придобият различен цвят. Някои от наследниците на породата Дюрок са черни, а останалите са в светлокафяв цвят.

 

Предлаганото на пазара месо с етикет „Черен ангел” е съвсем леко по-скъпо от конвенционалното месо.

 

Цените, на които свинското месо ще достига до трапезата на българина, няма причина да се повишават, казват от бранша. И посочват причините - добра реколта на пшеница и ечемик, овладяна инфлация. „Няма причина да се вдигат цените, освен ако не е спекулативно. От наша гледна точка, на производителите, няма да ги вдигаме.  Моята прогноза е, че няма да се вдигат цените и така ще се задържат и до Коледа, и след това”, каза още Вихрен Димитров.

Клиентите в магазина потвърждават, че през тази година не са усетили покачване на цените на свинското. „Аз купувам обикновено пържоли с кост или без кост, или гърди. Не ежедневно, разбира се, а според домашния  бюджет, но се поместваме”, разказа дама, преди да си купи от новата марка месо. Възрастен мъж допълни, че  според него цените се задържат в едно положение.

В същото време

 

пазарът е залят с евтини разфасовки вносно месо, което по етикет е българско,

 

казват свиневъдите. „Правят се едни такива трикове в големите вериги… Те казват, че месото е с произход България, а става дума примерно за трупно месо или разфасовки, внесени от Испания. Те са вкарани от големи борси в Бразилия, но ги  пишат, че са с произход България, просто защото са разфасовани тук и последната манипулация е направена в България”, обясни ситуацията Вихрен Димитров.

И за да не се налага да купуваме вносно месо под етикет „българско“, свиневъдите  планират повишаване поголовието в българските ферми. „В България произвеждаме само 30 процента от нуждите на страната. Мисля, че е крайно време да се вземем в ръце да произвеждаме повече и да изнасяме. Ние го имаме тоя потенциал, имаме ресурс като суровини, все още имаме хора, на които им се работи, и за да оцелеем, трябва да произвеждаме, а не да внасяме”, каза Димитров, посочвайки още, че има вероятност българските производители

 

да си сътрудничат с Румъния и Гърция и така да осигуряват прясно месо на балканския пазар.

 

Все още у нас не е разрешено свободното пасищно отглеждане на прасета от източно-балканската порода. Но от Асоциацията на свиневъдите водят разговори с министерство на земеделието тези ограничения да отпаднат. „Правихме срещи в Министерство на земеделието, там са положително настроени да се отхлабят мерките, целта ни е в бъдеще, когато регулациите разрешат, да имаме една част от нашите хибриди на пасищно отглеждане”, посочи плановете на свиневъдите Вихрен Димитров.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори