Кремовете са елегантен десерт, който може да бъде чудесен финал на всяка празнична трапеза. Домашният желиран крем, който ви предлагаме да приготвите, е много лек и ароматен, заради използването на портокалов сок и лимонов сок, портокалова кора и бяло вино. Деликатен вкус и аромат му придава и лайката. Ако нямате сушена лайка, използвайте пакетче чай от лайка. На пръв поглед необходимостта от 8 яйца изглежда прекалено разточителство, но от тях на практика можете да си приготвите два десерта, като от оставащите 4 белтъка изпечете любимите на малки и големи лакомници целувки.
Необходими продукти:
4 яйца+4 жълтъка
2 портокала
1/2 лимон
200 г захар
4-5 с. л. желатин
250 мл. бяло вино
1 ч. л. сушена лайка
Начин на приготвяне:
Накиснете предварително лайката в бялото вино за една нощ.
Настържете на ситно ренде кората на единия портокал и изцедете сока на двата портокала. Добавете и сока на половин лимон.
Отделят се белтъците от жълтъците на 8 яйца. В метален съд, който може да се загрява, сложете осемте жълтъка. Белтъците разделете в две купи за разбиване по четири във всяка. Едните ще ви трябват за крема, а другите четири отделете засега настрана, за да си приготвите по-късно от тях сладки целувки.
Жълтъците със захарта се разбиват до получаване на гладък крем. Към него се долива постепенно виното. Добавя се прецеденият портокалов сок и настърганата портокалова кора. Сместа се разбива до сгъстяване на котлона, след което се снема от огъня и се разбърква с набъбналия предварително желатин и се оставя да изстине.
През това време белтъците с щипка сол се разбиват на сняг. След като кремът изстине, към него се добавят разбитите белтъци и кремът е готов. Разпределете крема в десертни купички. Оставете го да се стегне в хладилник.
Можете преди поднасяне да топнете купичките за съвсем кратко в гореща вода и желираният крем се обръща в чинийки. Ако желаете, можете да го разсипете в чаши и да не го обръщате. Украсете с резенчета портокал и сервирайте.
А сега си направете вкусни сладки целувки от останалите 4 белтъка. Необходими са ви още 250 г пудра захар и 1 ванилия. В дълбок и абсолютно сух съд разбийте яйцата със захарта до твърд сняг, като добавяте и ванилията. Важно е при обръщане на съда, сместа да остава в него, без да се излива. Тавата се застила с хартия за печене и върху нея се шприцоват целувките, като между тях трябва да има 1-2 сантиметра разстояние. Поставят се във фурна загрята на 100 градуса без вентилатор и се пекат или по-точно сушат за 1 час. Проверява се дали са изпечени. Ако са по-обемни, може да имат нужда от още 20-30 минути във фурната. Оставете ги да изстинат и сервирайте към портокаловия крем или отделно.
Напиши коментар