Картофените шницели и кюфтета са универсално ястие, което можете да поднесете както за обяд, така и за вечеря през всички сезони. Съществуват различни рецепти според допълнителните продукти, които се добавят: сирене, кашкавал, кайма, колбас, грах и др. Можете да комбинирате различни съставки според вкусовете си или според наличното в хладилника. За овкусяване се ползват пресен копър, чубрица, пресен магданоз, черен пипер и др. Картофените шницели и кюфтета се различават основно по формата, като шницелите са елипсовидни и с по-голям размер. По-често се приготвят пържени, но ако искате да са по-диетични ги изпечете на фурна.
Необходими продукти:
1 кг картофи
150 г шунка
150 г сирене
100 г кашкавал
3 яйца
4 с.л. галета
пресен копър
пресен магданоз
брашно или галета за овалване
сол на вкус
млян черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на едри кубчета. Сложете ги в тенджера, залейте ги с вода и ги сложете на котлона. Ако ги залеете направо с гореща вода, ще станат готови по-бързо. Посолете по време на варенето. След като се сварят картофите, отцедете водата. Когато се охладят, ги пасирайте, като не е необходимо да се получава съвсем гладка смес. Към пасираните картофи прибавете яйцата и галетата. Добавете настъргания кашкавал и намачкано сирене. Сложете и нарязаната на дребни кубчета шунка. Подправете със ситно нарязаните копър и магданоз, можете да добавите и щипка черен пипер. Ако нямате пресни зелени подправки, овкусете с чубрица. Омесете с ръце сместа, докато всички продукти се смесят добре. Опитайте и добавете сол, ако е нужно.
От сместа оформете елипсовидни шницели или кюфтета. От време на време може да си мокрите ръцете си със студена вода, за да не лепнат. Овалвайте кюфтетата в брашно или галета ги пържете в загрято олио. Сервирайте със салата от пресни зеленчуци или с млечен сос, приготвен от кисело мляко, чесън и копър.
Можете да приготвите картофените шницели печени, ако избягвате пържените храни. В този случай ги оформяйте с мокри ръце и веднага ги овалвайте в галета. Редете ги в тава върху хартия за печене. Поставете кюфтетата в загрятата фурна за около 15 минути. След това с помощта на шпатула ги обърнете и отново ги запечете за десетина минути.
Напиши коментар