Колко са полезни пилешките дробчета?

Консумацията на полешки дробчета повишава нивото на хемоглобина

дробчета по гръцки

Пренебрежителното отношение към субпродуктите не е оправдано. Повечето от нас познават едва една десета от полезните качества на пилешките дробчета или който и да е субпродукт. Ако оставим настрана ползите, пилешките дробчета са вкусни и лесно се приготвят. В защита на пилешките дробчета можем да добавим и това, че те са сравнително чист и натурален продукт. Продукт, безопасен за здравето, предвид масовите фалшификати, които се появяват на пазара.

А знаете ли, че най-добрият начин да се повиши нивото на хемоглобина в кръвта е да се ядат пилешки дробчета. Те са истински склад на желязо. Една от причините, поради които много хора не могат да отслабнат е именно липсата на желязо в кръвта! В допълнение, дробчетата са нискокалорични: само 137 калории на 100 грама. Всеки, който е на диета, може без притеснение да включи пилешки дробчета в менюто си. Ето две интересни рецепти с дробчета.

Пилешки дробчета по гръцки

Необходими продукти:

500 г пилешки дробчета

2 глави лук

200 г доматено пюре

4-5 скилидки чесън

150 мл. бяло вино

Пресен магданоз

Червен пипер

Черен пипер

Риган

Мащерка

Сол на вкус

Зехтин или олио

Начин на приготвяне:

 Първо измиваме пилешките дробчета, отцеждаме ги в цедка и подсушаваме с домакинска хартия.

Загряваме олио или зехтин в тенджера или дълбок тиган и запържваме почистените и нарязани скилидки чесън за около 20 секунди или леко да се ароматизира олиото.

След това слагаме пилешките дробчета. Готвим около 3 минути и след това добавяме лука. Готвим на средна до ниска степен.

След като се запържат лукът и дробчетата, добавяме черен пипер, риган, мащерка и сол.

Прибавяме доматеното пюре и оставяме да се запържат и задушат за около 10 минути. След това наливаме бялото вино и задушаваме до сгъстяване.

Поръсваме порциите с пресен магданоз преди сервиране.

 

Пастет от пилешки дробчета

 Необходими продукти:

500 г пилешки дробчета

1 средно голяма глава лук

1-2 скилидки чесън

1 морков

100 мл. течна сметана за готвене

100 г краве масло

сол

Черен пипер на вкус

Прясна или суха мащерка

 Начин на приготвяне:

Пилешките дробчета се накисват за кратко в студена вода. Почистват се от жилките и се сваряват в подсолена вода. Внимавайте да не ги преварите.

Лукът, чесънът и морковът се почистват и се смилат се с блендер на много дребни парченца.

Зеленчуците се задушават в тиган с малко краве масло. Към тях се прибавят пилешките дробчета. Запържват се за съвсем кратко и се овкусяват с още малко сол, ако е необходимо. Добавят се черен пипер и мащерка.

Овкусените дробчета се прехвърлят в купа. Към тях се прибавя половината от предварително омекналото краве масло и сметаната за готвене. Сместа се разбърква и пасира докато се получи хомогенна смес. В зависимост от вкусовете ви можете да добавите и други подправки.

Пастетът се прехвърля в купички или бурканчета. Останалото краве масло се разтопява и с него се залива отгоре върху пастета. Маслото също може да бъде овкусено с подправки, например с мащерка или магданоз. Маслото трябва да покрие пастета. Купичките или бурканчетата се слагат в хладилник, да се стегне пастетът.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори