Пренебрежителното отношение към субпродуктите не е оправдано. Повечето от нас познават едва една десета от полезните качества на пилешките дробчета или който и да е субпродукт. Ако оставим настрана ползите, пилешките дробчета са вкусни и лесно се приготвят. В защита на пилешките дробчета можем да добавим и това, че те са сравнително чист и натурален продукт. Продукт, безопасен за здравето, предвид масовите фалшификати, които се появяват на пазара.
А знаете ли, че най-добрият начин да се повиши нивото на хемоглобина в кръвта е да се ядат пилешки дробчета. Те са истински склад на желязо. Една от причините, поради които много хора не могат да отслабнат е именно липсата на желязо в кръвта! В допълнение, дробчетата са нискокалорични: само 137 калории на 100 грама. Всеки, който е на диета, може без притеснение да включи пилешки дробчета в менюто си. Ето две интересни рецепти с дробчета.
Пилешки дробчета по гръцки
Необходими продукти:
500 г пилешки дробчета
2 глави лук
200 г доматено пюре
4-5 скилидки чесън
150 мл. бяло вино
Пресен магданоз
Червен пипер
Черен пипер
Риган
Мащерка
Сол на вкус
Зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Първо измиваме пилешките дробчета, отцеждаме ги в цедка и подсушаваме с домакинска хартия.
Загряваме олио или зехтин в тенджера или дълбок тиган и запържваме почистените и нарязани скилидки чесън за около 20 секунди или леко да се ароматизира олиото.
След това слагаме пилешките дробчета. Готвим около 3 минути и след това добавяме лука. Готвим на средна до ниска степен.
След като се запържат лукът и дробчетата, добавяме черен пипер, риган, мащерка и сол.
Прибавяме доматеното пюре и оставяме да се запържат и задушат за около 10 минути. След това наливаме бялото вино и задушаваме до сгъстяване.
Поръсваме порциите с пресен магданоз преди сервиране.
Пастет от пилешки дробчета
Необходими продукти:
500 г пилешки дробчета
1 средно голяма глава лук
1-2 скилидки чесън
1 морков
100 мл. течна сметана за готвене
100 г краве масло
сол
Черен пипер на вкус
Прясна или суха мащерка
Начин на приготвяне:
Пилешките дробчета се накисват за кратко в студена вода. Почистват се от жилките и се сваряват в подсолена вода. Внимавайте да не ги преварите.
Лукът, чесънът и морковът се почистват и се смилат се с блендер на много дребни парченца.
Зеленчуците се задушават в тиган с малко краве масло. Към тях се прибавят пилешките дробчета. Запържват се за съвсем кратко и се овкусяват с още малко сол, ако е необходимо. Добавят се черен пипер и мащерка.
Овкусените дробчета се прехвърлят в купа. Към тях се прибавя половината от предварително омекналото краве масло и сметаната за готвене. Сместа се разбърква и пасира докато се получи хомогенна смес. В зависимост от вкусовете ви можете да добавите и други подправки.
Пастетът се прехвърля в купички или бурканчета. Останалото краве масло се разтопява и с него се залива отгоре върху пастета. Маслото също може да бъде овкусено с подправки, например с мащерка или магданоз. Маслото трябва да покрие пастета. Купичките или бурканчетата се слагат в хладилник, да се стегне пастетът.
Напиши коментар