Лесен сладкиш с грис и вишни

сладкиш грус вишни

Лесен сладкиш с грис и вишни

 

Необходими продукти:

2 пресни яйца

 щипка сол

1 ч. ч. захар (180 г)

1 пак. ванилия

1 ч. ч. кисело мляко (200 г)

1 ч. ч. грис (150 г)

1 ч. ч. брашно (около 130 г)

1 ч. л. бакпулвер

0,5 ч. ч. олио (100 мл)

1 ч. ч. почистени от костилките вишни (череши)

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

 


Разбиват се яйцата колкото да се съединят жълтъците и белтъците. Прибавят се солта и захарта. Разбърква се, за да започне да се топи захарта, но целта не е да стане на пяна. След това се прибавя ванилията и киселото мляко и отново се разбърква. Добавят се грисът и брашното, предварително пресято с бакпулвера. Сместа се разбърква внимателно с шпатула или лъжица Накрая се добавя олиото. Всички съставки се разбъркват хубаво до получаването на еднородна смес, която се оставя покрита да престои около половин час, за да набъбне грисът.

Използва се тава за печене 27 см/16 см/4,5 см. Дъното и стените на тавата се намазват с олио. Сместа се изсипва и заглажда. Нареждат се почистените от костилки вишни, но могат да се ползват череши или кайсии. Може да се използва и конфитюр от вишни или череши. Плодовете леко се притискат отгоре да потънат малко в сместа.
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути. След като изстине сладкишът се поръсва с пудра захар.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори