Турската кухня е смятана за една от трите основни в света заради разнообразието на рецептите си и невероятните й вкусовете. Води началото си от Централна Азия. По-късно тя се е развила и обогатила вследствие на взаимното си влияние със средиземноморските и други европейски култури, с които турците са общували след пристигането си в Анатолия. Основната идея на тази кулинарна традиция е доразвиване на естествения вкус и аромат на съставките.
Пилешкото месо е много разпространено в турската кухня. Едно от много вкусните и едновременно с това атрактивно ястия с него е Султан кебап. Той представлява кебап от пилешко, завит в кори за баница под формат на топки. Те се пекат на фурна, залети с бял сос. Получава невероятна вкусотия.
Султан кебап
Необходими продукти:
500 г пилешко месо от бут
8 бр. кори за баница
2 с. л. доматено пюре
1 морков
2 глави лук
1 к. ч. грах
сол
черен пипер
щипка захар
кимион
магданоз
За соса за заливка:
2 с. л. брашно
50 г краве масло
2 с. л. олио
250 г прясно мляко
200 г настърган кашкавал
100 мл. вода
сол
Начин на приготвяне:
В тиган се сипва олио, в което най-напред се запържват нарязаните на кубчета морков и лук. Към тях се прибавя месото, нарязано на хапки. Може да налеете и малко водичка, за да не загори. Оставя се да се задуши за няколко минути. След това към ястието се добавят подправките и доматеното пюре. Накрая добавяте 1 к. ч. грах от консерва. Ако ползвате замразен, трябва да го сложите малко по-рано. Разбърква се добре, оставя се за още 5 минути и се маха от котлона.
Следва приготвянето на соса, с който ще залеете накрая ястието. В удобен съд се затоплят маслото и олиото. Към тях се добавя брашното, запържва се леко. Прибавя се първо водата при непрекъснато бъркане, а веднага след това се налива млякото. Разбърква се добре, докато се сгъсти. Овкусява се и сос на вкус.
Следва сглобяването на султан кебапа. В купа се слагат две от корите. Нека краищата им да висят свободно. Слага се част от готовата плънка, над която краищата се събират. Обръща се в предварително намазнена тава. Трябва да се получи топка. Същата процедура се повтаря още три пъти. Получените четири топки в тавата се заливат със соса и се поръсват с настърган кашкавал.
Султан кебапът се пече в предварително затоплена фурна на 200 градуса за около половин час или до придобиване на златист загар.
Забележка: Можете да подредите 4, 6 или 8 топки в една правоъгълна тава, според броя на порциите, които искате да получите. Според нуждите увеличете количествата на продуктите.
КАРАКАШЕВА
03.06.2025 • 10:42 ч.Отдавна го правя особенно когато имам гости и на всички се харесва