Черешите и вишните могат да бъдат използвани също за вкусни домашни сладка, конфитюри и желета, които са чудесно допълнение към домашни палачинки и мекички. Сладката и конфитюрите могат да се приготвят както варени, така и печени на фурна, което е доста по-лесно. Много сполучлива комбинация е да се направи сладко или конфитюр, в който участват и двата плода. От череши и вишни се приготвят компоти, плодови сокове и домашни нектари с много свеж вкус.
Черешите и вишните имат сравнително кратък плодов сезон и бързо презряват. Затова е добре да си замразим плодове без костилки, за да ги използваме за приготвянето на десерти през есента и зимата.
Печено сладко от череши
Необходими продукти:
2 кг череши
1-1,2 кг захар в зависимост от сладостта на черешите
1 к. ч. вода
1 ч. л. лимонтузу
1-2 пак. ванилии
Ром по желание
Начин на приготвяне:
Измиваме черешите и отстраняваме дръжките им. Костилките се изваждат над купа или дълбока чиния, за да запазим отделилия се сок.
Подреждаме черешите в емайлиран или стъклен съд, като между всеки ред поръсваме от захарта и завършваме с нея. Покриваме съда с капак или стреч фолио и го поставяме в хладилник за една нощ, а може и за повече време.
На следващия ден изваждаме съда с черешите от хладилника и ги оставяме на стайна температура за 1-2 часа, за да си пуснат сока.
Отделяме внимателно само плодовете и ги поставяме в дълбока тава, в която ще се пекат. Захарта и отделилия се сок поставяме в тенджера с чаша вода. Варим сиропа на слаб котлон около 20 минути, докато захарта се разтопи и течността малко намалее. Ароматизираме го с ванилия. По желание можете да я замените с листа от индрише или да оставите черешовото сладко с натурален вкус.
С готовия сироп заливаме черешите и поставяме тавата в предварително загрялата се фурна. В първите 20 минути печем на 180 градуса, след което намаляваме на 150 градуса. По време на топлинната обработка разбъркваме с дървена лопатка, като се стараем да запазим целостта на плодовете.
Печем до готовност на домашното сладко. Пробваме като капваме капка върху чиния и тя не трябва да се разтича. Внимавайте да не го препечете, защото сладкото се сгъстява още след смъкването му от огъня.
Десетина минути преди да извадим сладкото от фурната, добавяме лимонената киселина, разтворена в супена лъжица гореща вода. Разсипваме горещото сладко в сухи и топли бурканчета, като количеството на сладкото е един пръст под ръба. В две-три от тях може да прибавите по 1 с.л. тъмен ром, за да опитате и този начин за ароматизиране. След затварянето им ги обръщаме с капачката надолу и покриваме с кърпа, за да изстиват по-бавно.
Ароматното сладко може да се консумира с палачинки, пържени филийки или да се правят сладкиши с него.
Винаги надписвайте бурканчетата със зимнина, за да знаете кога са приготвени. Съхранявайте ги на тъмно и хладно.
Напиши коментар