Пиле фрикасе с гъби

фрикасе с гъби

В домашната практика за направа на фрикасе, обикновено месото първо се сварява, а след това се нарязва на хапки и към него се приготвя светъл сос. Това най-често е рядък бешамел с прясно мляко, а в България понякога се правят и сосове с кисело мляко. За по-добро овкусяване в соса можете да добавите вино, горчица или други подправки. Консистенцията трябва да е идеално гладка. За да стане кадифен сосът на фрикасето, към него накрая трябва да добавите бучка краве масло. Като подправка се използва и ситно нарязан пресен магданоз. Допълнителни съставки в това ястие могат да бъдат гъби, грах, моркови и др. В гръцкото фрикасе например добавят спанак или маруля към белия сос.

Необходими продукти:

 

1 цяло пиле

1 глава лук

1 морков

Малко парче от глава целина или 1 стрък

Черен пипер на зърна

Сол

70 г масло

150 г гъби печурки

1-2 скилидки чесън (пресовани)

3 с.л. брашно

1 ч.ч. кисело мляко с масленост над 3%

3 жълтъка

1 с.л. лимонов сок

Млян черен пипер или меланж

Около 700 мл. бульон от варенето на пилето

 

Начин на приготвяне:

 

Сварете пилето с лука, моркова, целината, пипера на зърна и сол на вкус. Обезкостете месото и го накъсайте на средно големи парчета. Почистете гъбите и ги нарежете на шайби.

В дълбок тиган загрейте маслото и добавете гъбите, като ги посолите. Запържете ги докато добият апетитен загар. След това добавете пресования чесън, а веднага след него прибавете брашното и разбърквайте до леко златист цвят. Намалете степента на котлона. За кратко отстранете тигана от котлона и при постоянно разбъркване добавете 400 мл. прецеден бульон от варенето на пилето. Разбъркайте до гладка каша и върнете на котлона. Когато заври, добавете още бульон до получаването на рядка каша. Сложете пилешкото в соса и оставете леко да къкри.

Докато ястието се готви, сложете киселото мляко, жълтъците и лимоновия сок в купа и ги разбъркайте интензивно до напълно гладка смес. Отново отстранете тигана от котлона и постепенно добавете млечната смес, като не спирате да разбърквате. Върнете на котлона и гответе около 3-4 минути.

Преценете колко гъсто желаете да е фрикасето, като имате предвид, че след като се охлади, се сгъстява допълнително. Можете да добавите още от бульона. По-принцип сосът на фрикасето трябва да остане по-рядък от другите бели сосове.

Сервирайте ястието горещо, подправено с млян черен пипер или меланж и нарязан  магданоз.

Ако от ястието остане за по-късно, при затоплянето му добавете още малко бульон.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори