В домашната практика за направа на фрикасе, обикновено месото първо се сварява, а след това се нарязва на хапки и към него се приготвя светъл сос. Това най-често е рядък бешамел с прясно мляко, а в България понякога се правят и сосове с кисело мляко. За по-добро овкусяване в соса можете да добавите вино, горчица или други подправки. Консистенцията трябва да е идеално гладка. За да стане кадифен сосът на фрикасето, към него накрая трябва да добавите бучка краве масло. Като подправка се използва и ситно нарязан пресен магданоз. Допълнителни съставки в това ястие могат да бъдат гъби, грах, моркови и др. В гръцкото фрикасе например добавят спанак или маруля към белия сос.
Необходими продукти:
1 цяло пиле
1 глава лук
1 морков
Малко парче от глава целина или 1 стрък
Черен пипер на зърна
Сол
70 г масло
150 г гъби печурки
1-2 скилидки чесън (пресовани)
3 с.л. брашно
1 ч.ч. кисело мляко с масленост над 3%
3 жълтъка
1 с.л. лимонов сок
Млян черен пипер или меланж
Около 700 мл. бульон от варенето на пилето
Начин на приготвяне:
Сварете пилето с лука, моркова, целината, пипера на зърна и сол на вкус. Обезкостете месото и го накъсайте на средно големи парчета. Почистете гъбите и ги нарежете на шайби.
В дълбок тиган загрейте маслото и добавете гъбите, като ги посолите. Запържете ги докато добият апетитен загар. След това добавете пресования чесън, а веднага след него прибавете брашното и разбърквайте до леко златист цвят. Намалете степента на котлона. За кратко отстранете тигана от котлона и при постоянно разбъркване добавете 400 мл. прецеден бульон от варенето на пилето. Разбъркайте до гладка каша и върнете на котлона. Когато заври, добавете още бульон до получаването на рядка каша. Сложете пилешкото в соса и оставете леко да къкри.
Докато ястието се готви, сложете киселото мляко, жълтъците и лимоновия сок в купа и ги разбъркайте интензивно до напълно гладка смес. Отново отстранете тигана от котлона и постепенно добавете млечната смес, като не спирате да разбърквате. Върнете на котлона и гответе около 3-4 минути.
Преценете колко гъсто желаете да е фрикасето, като имате предвид, че след като се охлади, се сгъстява допълнително. Можете да добавите още от бульона. По-принцип сосът на фрикасето трябва да остане по-рядък от другите бели сосове.
Сервирайте ястието горещо, подправено с млян черен пипер или меланж и нарязан магданоз.
Ако от ястието остане за по-късно, при затоплянето му добавете още малко бульон.
Напиши коментар