Постна италианска пица
Необходими продукти:
500 г брашно
7 г суха мая
300 мл. хладка вода
1 ч.л. захар
1ч.л. сол
50 мл. олио
1 ч.л. оцет
20-30 мл. доматен сок
1 връзка босилек
3 резена домати
60 гр. моцарела (ако не постите)
Зехтин
Начин на приготвяне:
Тестото се омесва, като в подходяща купа сложите брашното и солта, захарта и маята.
Разбъркайте сухите съставки, добавете хладката вода и оцета. Омесете меко тесто, добавете олио или зехтин. Оставете тестото да си почине и втаса, до като удвой обема си. Втасалото и готово тесто разделете на равни по големина топчета.
С малко брашно и с помощта на ръцете си оформете основа за пица с ринг, т. е. краищата на кръга от тесто трябва да са леко повдигнати. Хубаво е пицата да е върху хартия за печене. Така по-лесно ще се сложи върху сача или тавичката, в която ще се пече.
Върху основата от пица сложете доматен сок, зехтин, малко сол, резени домат и моцарела, ако не постите. Можете да използвате някакъв вид растително сирене или кашкавал, но може и без тях. Поръсете обилно със ситно накълцания босилек.
Предварително затоплете фурната и съда, в който ще се пече. Тавичката или сача сложете върху решетката на фурната, а решетката се слага директно на основата на силно загрятата фурна.
Отгоре сложете няколко капки зехтин и изпечете пицата. Става много бързо, защото фурната и сача са затоплени, затова отнема не повече от 10 минути.
Когато извадите постната пица, отново можете да поръсите пресен босилек и зехтин.
Напиши коментар