Постна италианска пица

Постна италианска пица

Постна италианска пица

 

Необходими продукти:

 

500 г брашно

7 г суха мая

300 мл. хладка вода

1 ч.л. захар

1ч.л. сол

50 мл. олио

1 ч.л. оцет

20-30 мл. доматен сок

1 връзка босилек

3 резена домати

60 гр. моцарела (ако не постите)

Зехтин

 

Начин на приготвяне:

 

Тестото се омесва, като в подходяща купа сложите брашното и солта, захарта и маята.

Разбъркайте сухите съставки, добавете хладката вода и оцета. Омесете меко тесто, добавете олио или зехтин. Оставете тестото да си почине и втаса, до като удвой обема си. Втасалото и готово тесто разделете на равни по големина топчета.

С малко брашно и с помощта на ръцете си оформете основа за пица с ринг, т. е. краищата на кръга от тесто трябва да са леко повдигнати. Хубаво е пицата да е върху хартия за печене. Така по-лесно ще се сложи върху сача или тавичката, в която ще се пече.

Върху основата от пица сложете доматен сок, зехтин, малко сол, резени домат и моцарела, ако не постите. Можете да използвате някакъв вид растително сирене или кашкавал, но може и без тях. Поръсете обилно със ситно накълцания босилек.

Предварително затоплете фурната и съда, в който ще се пече. Тавичката или сача сложете върху решетката на фурната, а решетката се слага  директно на основата на силно загрятата фурна.

Отгоре сложете няколко капки зехтин и изпечете пицата. Става много бързо, защото фурната и сача са затоплени, затова отнема не повече от 10 минути.

Когато извадите постната пица, отново можете да поръсите пресен босилек и зехтин.

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори