Грахът е сред най-вкусните и в същото време нискокалорични бобови растения, богати на фибри, витамини и минерални соли. Земният и сладък вкус на пресния грах го прави един от най-забележителните зеленчуци, които ни предлага пролетта. За съжаление, грахът е подценяван и има репутацията на скучна гарнитура. А пресният грах заслужава да заеме централно място в чинията.
Грах се е консумирал още от най-дълбока древност. Има доказателства, че човек е използвал този продукт още през каменния и бронзовия период. До XV век грахът е бил употребяван почти изключително в зряло състояние. Граховите зърна по ценност за организма заемат едно от първите места сред останалите зеленчуци.
Този полезен зеленчук има кратък период на зреене, който продължава само няколко седмици. Затова щом видите да се продава пролетен грах, задължително си купете.
Трябва да знаем как да избираме качествен пресен грах на пазара. Най-добре е да купуваме младия грах с шушулките. След обелване зърната бързо губят своя цвят и аромат, а захарите, които съдържат бързо се превръщат в нишесте. Вярно, че чистенето му е занимавка и отнема време, но може да направите това, докато гледате телевизия или да помолите децата да се включат. Освен това чистенето на грах е чудесно антистрес занимание. Шушулките трябва да са с хубав зелен цвят, да са твърди, леко лъскави и без тъмни петна. Това е знак, че грахът е прясно набран. Ако краищата на шушулките са започнали леко да изсъхват, това означава, че грахът е набран преди няколко дни. Шушулките на по-младия грах са със среден размер и обвивката им е по-тънка. Големите шушулки с по-твърда обвивка и бледозелен към жълт цвят са доста зрели. Грахчетата в тях са по-големи и по-твърди. Почиствайте граха от шушулките непосредствено или малко преди готвене.
Можем да съхраним шушулките в полиетиленов плик в хладилник за около 3-4 дни. Почистеният грах, може да съхраним за 1-2 дни в плътно затворена купа или плик. Може да консервираме граха или да го замразим, ако искаме да го съхраним за по-дълго.
След като граховите зърна бъдат извадени от шушулките, те могат да бъдат използвани по различен начин - за пюрета или пастети, за супи, салати или основни ястия.
Пилешко с пресен грах
Необходими продукти:
1 кг пресен зелен грах с шушулките
300 г пилешки гърди
1 морков
2 скилидки чесън
зеленчуков бульон
2 кафени чаши гъсто доматено пюре
пресен магданоз, нарязан на ситно
1/2 връзка копър нарязан на ситно
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. олио или зехтин
сол на вкус
1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Шушулките грах се измиват добре и от 2/3 от тях се изваждат зърната.
Лукът се нарязва на ситно, а морковите - на кубчета. Чесънът се обелва. Пилешките гърди се нарязват на кубчета и се осоляват.
Олиото или зехтинът се загрява и месото се запържва леко. Поръсва се с прясно смлян черен пипер. После се изсипват граха, скилидките чесън, морковите и лука, за да поомекнат. Добавя се още малко сол и се полива със зеленчуков бульон, който да покрие граха. Оставя се да поври около 25 минути.
Добавя се доматеното пюре и малко червен пипер по желание. Разбърква се и се оставя за още около 10 минути на котлона. По желание може да се добави 1 супена лъжица брашно, размито със студена вода, за да се сгъсти ястието, като се оставя още малко на слаб огън да къкри. Накрая се поръсва обилно с пресните зелени подправки и се сваля от котлона.
Зелено пюре от пролетен грах, маскарпоне и мента
Необходими продукти:
2 ч.ч. пресен грах, изваден от шушулките (или замразен грах)
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
настърганата кора и сока от половин лимон
листа мента, нарязани на ситно
1/2 ч.ч. сирене маскарпоне
сол и черен пипер на вкус
препечени филийки или крекери
Начин на приготвяне:
Ако използвате пресни грахови зърна, първо ги пуснете във вряща подсолена вода и варете от 3 до 5 минути, до омекване. Прецедете зърната и ги охладете напълно. Ако работите със замразен крах, първо го оставете да се размрази.
В блендер сложете граховите зърна, скилидката чесън, настърганата кора на лимона, както и сока му, а също и листата мента. Пасирайте до получаване на фина, гладка смес.
Добавете маскарпонето и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре или пасирайте отново. Маскарпонето обогатява соса, без да го прави тежък, а ментата поддържа свежия вкус.
Сервирайте пюрето от пресен грах като разядка или предястие с крекери или препечени филийки, То може да замени пастета от авокадо, който е по-популярен. Пюрето от пресен грах може да послужи и като гарнитура към месо.
Пресен грах с яйца
Необходими продукти:
300 г пресен грах (или замразен)
2 яйца
25 г масло
2 с. л. зехтин или олио
сол
черен пипер
пармезан или кашкавал по желание
Начин на приготвяне:
Грахът се измива и се слага в дълбок тиган, като се залива с около 150 мл. вода. Вари се около 10-15 минути до омекване на граха и извиране на водата.
Тогава се добавят маслото и олиото или зехтина, разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Яйцата се разбиват в купичка и се добавят към граха като се разбърква бързо. Ястието се сервира с настърган пармезан или кашкавал по желание.
Напиши коментар