ПРОДУКТИ: 2 едри пъстърви
200 г пресни гъби
1 глава лук
8 рулца от раци
1 к. ч. орехови ядки
пресен магданоз
3-4 с. л. олио
сол за тестото:
300 г брашно
200 г маргарин
3-4 с. л. вода
сол
1 жълтък за намазване
ПРИГОТВЯНЕ: Пресятото брашно, нарязаният на парчета маргарин и солта се слагат в купа. Налива се водата и се замесва. Тестото трябва да е меко и не бива да се меси прекалено дълго. Покрива се с фолио и се оставя да почине, докато се приготвят рибата и плънката. Пъстървата се разрязва с остър нож – започва се от гърба и като се следват костите, се отделя филето, стига се до опашката. Филетата се почистват от костите в коремната част, които много тънко се изрязват с нож заедно с част от месото. Рибните филета се посоляват. Лукът и гъбите се нарязват на ситно, ореховите ядки се счукват. В олио за кратко се запържва лукът, добавят се счуканите орехи и гъбите. Пържи се 4-5 минути на силен огън. Прибавят се нарязаните на дребни кубчета рулца от раци, подправя се с нарязан на ситно пресен магданоз и сол. Тестото се разделя на 4 и се разточва на тънки кори с правоъгълна форма. Една кора се слага в намаслена и набрашнена тава, поставя се филе, върху него се разпределя част от плънката и се затваря във второ филе. Покрива се с втора кора. Краищата на тестото се запечатват, като се намазват с вода и се затискат с вилица. Тестото може да оформите като рибка с глава, перки и очи от зърна черен пипер. Отгоре тестото се намазва с жълтък. Така се приготвя и втората пъстърва. Пекат се в загрята до 220 градуса фурна до зачервяване за около 20 мин. Сервира се в чиния както е в тестото и се гарнира с резенчета или кръгчета лимон и клонки пресен магданоз.
Напиши коментар