Торта „Гараш“ е темата на кръглата маса, която музеят организира в края на ноември.
През последната една година популярният сладкиш предизвика множество дискусии сред изследователи, журналисти и кулинари, свързани с времето на създаването на тортата, наличието на захар и шоколад в българските пазари, авторството и присъствието на „оригинална“ рецепта.
Проучвателите определят 19 век като векът на тортите. Тогава се появяват „Добуш“, „Сахер“, „Естерхази“, „Гараш“, „Павлова“.
В последните години торта Гараш намери и световно признание. Тя е включена като част от българските национални храни в кулинарния сборник със „Славяните на масата“ на Форума за славянски култури, както и в Световния атлас на вкуса. През изминалото лято в Русе се проведе и първото издание на фестивала на тортата „Гараш“, който привлече професионални сладкари и любители, които създадоха многообразие от варианти на торта – по „оригинална“ рецепта, по собствена рецепта, за вегани, за кето диета и много други. Разнообразието показва, че местните общности ценят културния продукт и се идентифицират с него.
Кръглата маса, посветена на тортата „Гараш“ е част от Националната научна конференция „Места на памет и културни наследства“, която събира изследователи от БАН, университети и музеи от цялата страна.
Напиши коментар