Рецепти от българската кухня, които да приготвите още днес на семейството си

Рецепти от българската кухня, които да приготвите още днес на семейството си

Традиционната българска национална кухня привлича със своята простота без излишъци, тя е засищаща, не най-сложната, но много вкусна. По време на карантината разполагате с повече време и можете да обогатите вашето меню с няколко интересни и вкусни рецепти. Ето няколко предложения за ястия, които вашето семейство задължително ще оцени.

Пиле с ароматни билки

Ако се замисляте каква вкусна храна да хапнете, за любителите на птиче месо, може да приготвите пиле с билки - парчета пилешко месо с масло и много билки. За приготвянето на тази традиционна българска храна се използва цяла нарязана птица или отделни нейни части. Ще за ви необходими следните подправки: сол, черен пипер, босилек, мащерка, розмарин и чесън. Разбъркваме всички подправки и намазваме пилето. Оставяме да престои 1-2 часа, за да поеме билките. След това го подреждаме в тава, добавяме парченца масло и печем във фурната до златист загар.

Пастет от орехи и сирене

Ще са ви необходими: сирене ( Фета, домашно, козе) и орехи. Серенето се намачква с вилица, а орехите се смилат на едро, всичко заедно се обърква. Добавят се зехтин, копър и сладък пипер (по желание). Това пюре може да се използва и като разядка.

Родопски сач

Продукти:

пиле или каквото месо ви харесва,

кромид лук, колкото повече, толкова по-добре

червен пипер, зелен пипер, гъби (всякакви), патладжан, тиквичка, варени картофи, моркови, необелен чесън, люта чушка, туршии, царевица - за любители, сол, черен пипер и всякакви любими зеленчуци, зехтин, може да бъде нарязан и бекон, настърган кашкавал.

  • Нарежете пилето на парчета, сложете го в сача и гответе на слаб огън, знаете, че пилешкото месо се приготвя доста бързо. Добавете на едро нарязаните зеленчуци и подправките, гответе до готовност. Когато е готово, поръсете с настърган кашкавал. Ако нямате сач, или не ви се готви, може да си го поръчате с доставка на българска кухня, а вие да посветите времето за готвене на семейството.

 

 

Родопски пататник

Необходими продукти: 5-6 сурови картофа, сирене около 200 гр., 1 глава лук, 2-3 яйца, сол, черен пипер, джоджен, растително масло (или зехтин).

Нарежете на ситно или настържете главата кромид лук. Настържете картофите на ситно или едро ренде без значение, изцедете излишната вода и смесете с лука. Разбийте яйцата, добавете сол и подправките. Настържете или натрошете сиренето с ръце и изсипете при картофите, разбъркайте добре. Пататника се пържи от двете страни до златисто. Ако предпочитате, може да го изпечете във фурната. Сервира се с кисело мляко.

Кюфтета от тиквички

Необходими продукти: 1 кг. Тиквички, 1 малка глава лук, 0,5 с.л. извара или сирене, 2 яйца, 3 с.л. брашно, нарязан магданоз, растително масло за пържене, сол.

Измийте тиквичките, обелете ги, настържете, добавете сол и оставете за 15 минути. След това изцедете леко отделената течност, добавете настъргания лук и суровите яйца, изварата/ сирене, брашното, нарязания магданоз и разбъркайте добре. Ако се получи рядка смес, добавете още малко брашно, или изцедете още веднъж. Оформете кюфтетата и ги изпържете в тиган с растително масло, като ги обръщате от време на време. Поставяйте кюфтетата на разстояние едно от друго, за да може по-лесно да ги обръщате. Сервират се с кисело мляко или зелена салата.

Успех и добър апетит!

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори