Традиционната българска национална кухня привлича със своята простота без излишъци, тя е засищаща, не най-сложната, но много вкусна. По време на карантината разполагате с повече време и можете да обогатите вашето меню с няколко интересни и вкусни рецепти. Ето няколко предложения за ястия, които вашето семейство задължително ще оцени.
Пиле с ароматни билки
Ако се замисляте каква вкусна храна да хапнете, за любителите на птиче месо, може да приготвите пиле с билки - парчета пилешко месо с масло и много билки. За приготвянето на тази традиционна българска храна се използва цяла нарязана птица или отделни нейни части. Ще за ви необходими следните подправки: сол, черен пипер, босилек, мащерка, розмарин и чесън. Разбъркваме всички подправки и намазваме пилето. Оставяме да престои 1-2 часа, за да поеме билките. След това го подреждаме в тава, добавяме парченца масло и печем във фурната до златист загар.
Пастет от орехи и сирене
Ще са ви необходими: сирене ( Фета, домашно, козе) и орехи. Серенето се намачква с вилица, а орехите се смилат на едро, всичко заедно се обърква. Добавят се зехтин, копър и сладък пипер (по желание). Това пюре може да се използва и като разядка.
Родопски сач
Продукти:
пиле или каквото месо ви харесва,
кромид лук, колкото повече, толкова по-добре
червен пипер, зелен пипер, гъби (всякакви), патладжан, тиквичка, варени картофи, моркови, необелен чесън, люта чушка, туршии, царевица - за любители, сол, черен пипер и всякакви любими зеленчуци, зехтин, може да бъде нарязан и бекон, настърган кашкавал.
- Нарежете пилето на парчета, сложете го в сача и гответе на слаб огън, знаете, че пилешкото месо се приготвя доста бързо. Добавете на едро нарязаните зеленчуци и подправките, гответе до готовност. Когато е готово, поръсете с настърган кашкавал. Ако нямате сач, или не ви се готви, може да си го поръчате с доставка на българска кухня, а вие да посветите времето за готвене на семейството.
Родопски пататник
Необходими продукти: 5-6 сурови картофа, сирене около 200 гр., 1 глава лук, 2-3 яйца, сол, черен пипер, джоджен, растително масло (или зехтин).
Нарежете на ситно или настържете главата кромид лук. Настържете картофите на ситно или едро ренде без значение, изцедете излишната вода и смесете с лука. Разбийте яйцата, добавете сол и подправките. Настържете или натрошете сиренето с ръце и изсипете при картофите, разбъркайте добре. Пататника се пържи от двете страни до златисто. Ако предпочитате, може да го изпечете във фурната. Сервира се с кисело мляко.
Кюфтета от тиквички
Необходими продукти: 1 кг. Тиквички, 1 малка глава лук, 0,5 с.л. извара или сирене, 2 яйца, 3 с.л. брашно, нарязан магданоз, растително масло за пържене, сол.
Измийте тиквичките, обелете ги, настържете, добавете сол и оставете за 15 минути. След това изцедете леко отделената течност, добавете настъргания лук и суровите яйца, изварата/ сирене, брашното, нарязания магданоз и разбъркайте добре. Ако се получи рядка смес, добавете още малко брашно, или изцедете още веднъж. Оформете кюфтетата и ги изпържете в тиган с растително масло, като ги обръщате от време на време. Поставяйте кюфтетата на разстояние едно от друго, за да може по-лесно да ги обръщате. Сервират се с кисело мляко или зелена салата.
Успех и добър апетит!
Напиши коментар