Салата с царевица, червен боб и чери домати

салата с царевица

Царевицата е позната на европейците от края на 16 век, когато е пренесена от Америка. В някои страни на Африка и Латинска Америка тя е основна храна за населението. У нас царевицата също има приложение в домашната кухня и заведенията за обществено хранене.

 Само в едно зрънце царевица се съдържат въглехидрати, фибри, протеини, голямо количество витамини от група В, витамин Е, калий, фосфор, магнезий, желязо, цинк и др. Този витаминен и минерален коктейл се смята за идеално средство срещу стареенето на организма. Царевицата има антистресови свойства. Тя съдържа витамин В1, който влияе върху работата на нервната система, мускулите, сърцето и производството на червените кръвни клетки. Царевицата с помощта на главния си антиоксидант – витамин Е, предотвратява склерозата. Включването й във всекидневното меню намалява риска от заболявания на сърцето и защитава от рак. Съдържащите се в царевицата въглехидрати осигуряват на организма енергия, без да трупат мастни отлагания.

Царевицата има разнообразно приложение в кулинарията. Тя е отлична добавка към зеленчукови и други салати. Можете да я комбинирате с маруля, рукола, чери домати, краставици, гъби и др. Приятно съчетание е също зелена салата, царевица и риба тон.

Салата с царевица, червен боб и чери домати

Необходими продукти:

 

400 г червен боб от консерва

1 авокадо

200 г чери домати или 3-4 домата

200 г царевица от консерва

2 скилидки чесън

1 люта чушка по желание

1/2 лимон

Пресен кориандър или магданоз

4 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Зехтинът се загрява, към него се добавят ситно нарязаният чесън, лютата чушка и малко вода. Всичко се задушава. След няколко минути се добавя червеният боб от консерва, заедно с част от течността. Готви се 3-4 минути, така че ароматите да се смесят.

Авокадото се обелва, нарязва се на кубчета и се овкусява със сол и лимонов сок.

Бобът се сваля от огъня и се смесва с царевицата от консерва. Оставя се малко да се охлади и се добавят авокадото и нарязаните на четвъртинки чери доматчета или нарязаните на кубчета домати. Разбърква се да се овкуси добре. Салатата се слага в хладилника, за да се охлади. По желание се сервира поръсена с пресен кориандър или магданоз.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори