Царевицата е позната на европейците от края на 16 век, когато е пренесена от Америка. В някои страни на Африка и Латинска Америка тя е основна храна за населението. У нас царевицата също има приложение в домашната кухня и заведенията за обществено хранене.
Само в едно зрънце царевица се съдържат въглехидрати, фибри, протеини, голямо количество витамини от група В, витамин Е, калий, фосфор, магнезий, желязо, цинк и др. Този витаминен и минерален коктейл се смята за идеално средство срещу стареенето на организма. Царевицата има антистресови свойства. Тя съдържа витамин В1, който влияе върху работата на нервната система, мускулите, сърцето и производството на червените кръвни клетки. Царевицата с помощта на главния си антиоксидант – витамин Е, предотвратява склерозата. Включването й във всекидневното меню намалява риска от заболявания на сърцето и защитава от рак. Съдържащите се в царевицата въглехидрати осигуряват на организма енергия, без да трупат мастни отлагания.
Царевицата има разнообразно приложение в кулинарията. Тя е отлична добавка към зеленчукови и други салати. Можете да я комбинирате с маруля, рукола, чери домати, краставици, гъби и др. Приятно съчетание е също зелена салата, царевица и риба тон.
Салата с царевица, червен боб и чери домати
Необходими продукти:
400 г червен боб от консерва
1 авокадо
200 г чери домати или 3-4 домата
200 г царевица от консерва
2 скилидки чесън
1 люта чушка по желание
1/2 лимон
Пресен кориандър или магданоз
4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Зехтинът се загрява, към него се добавят ситно нарязаният чесън, лютата чушка и малко вода. Всичко се задушава. След няколко минути се добавя червеният боб от консерва, заедно с част от течността. Готви се 3-4 минути, така че ароматите да се смесят.
Авокадото се обелва, нарязва се на кубчета и се овкусява със сол и лимонов сок.
Бобът се сваля от огъня и се смесва с царевицата от консерва. Оставя се малко да се охлади и се добавят авокадото и нарязаните на четвъртинки чери доматчета или нарязаните на кубчета домати. Разбърква се да се овкуси добре. Салатата се слага в хладилника, за да се охлади. По желание се сервира поръсена с пресен кориандър или магданоз.
Напиши коментар