Сармички с листа от лопуш
Необходими продукти:
30 бр. листа от лопуш
150 г ориз
5-6 гъби печурки
1 морков
3-4 стръка зелен лук
Пресен или сух джоджен
Сол
Черен и червен пипер по желание
олио
250 г кисело мляко
Начин на приготвяне:
Подбират се средни или по-едри листа от лопуш или лапад, сравнително еднакви на размер. Измитите листа се попарват в гореща вода за 1 минута и се оставят да изстинат.
Лукът и гъбите се нарязват на ситно, а морковът се настъргва на едро ренде. Те се задушават в олио за кратко, а след това към тях се добавя измитият ориз и леко се запържва, докато стане стъклен. Долива се една чаена чаша вода и се оставя да къкри, докато оризът поеме течността. Малко преди плънката да се свали от огъня, се добавят подправките – сол, джоджен, черен и червен пипер.
От листата се завиват сарми и се редят в тенджера. Затискат се с чиния, заливат се с разбитото с малко вода кисело мляко и се варят на слаб огън около половин час. Вторият вариант е да се варят само в леко подсолена вода, а след това към тях да се сервира кисело мляко с чесън.
Напиши коментар