Шоколадов кекс с череши

шоколадов кекс с череши

Черешите и вишните имат свеж и приятен вкус и могат да са част от плодови салати, сладкиши и сладки сосове. В десертите тези плодове често се използват в кексове, пайове, торти, кремове, кисели, мусове, сладоледи и др. Те са добър източник на сладост и аромат, и могат да се комбинират с други плодове като ябълки, круши, ягоди, лимони и други. Черешите се комбинират добре и с подправки като ванилия, канела и карамфил.

Шоколадов кекс с череши

 Необходими продукти:

3 големи яйца

200 г захар

120 мл. олио

220 г кисело мляко над 3,5%

300 г брашно

1 пак. бакпулвер (10 г)

2 с. л. какао

150 г череши

70 г шоколад

 

За глазурата:

100 г шоколад

1 ч. л. какао

100 мл. сметана 35%

1 ч. л. масло

Начин на приготвяне:

  Черешите се измиват и почистват от костилките. Оставят се настрана до ползването им, като преди да се поставят в кейка, се посипват с 1 с.л. брашно и се разбъркват.

Шоколадът се натрошава на дребни парченца.

Яйцата и захарта се разбиват в дълбока купа с миксер до крем. На порции към тях се добавя олиото, постепенно се прибавя и киселото мляко.

В друг съд се пресява брашното с бакпулвера. Лъжица по лъжица се добавя към кексовата смес. Добавя се и какаото и добре се разбърква.

Подготвя се кръгла кексова форма диаметър около 22 см. с дупка по средата, която се намазва с масло или с олио. Половината от черешите се поставят на дъното ѝ. Отгоре се изсипва половината от кексовото тесто. Посипва се с натрошен шоколад и се залива с другата част от  сместа. Отгоре се разпределят останалите череши. Ако не искате сладкишът да стане прекалено шоколадов, можете да не слагате парченцата шоколад или пък да пропуснете какаото.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50-60 минути.

След изваждането от фурната кексът се охлажда за двайсетина минути. След това се изважда от формата и се оставя върху решетка до пълното му охлаждане.

Междувременно се приготвя шоколадовата глазура. Сметаната и маслото се поставят на умерен котлон. Сгорещяват се до точка на кипене. Съдът се сваля от огъня и се прибавя шоколадът. Оставя се за 2-3 мин да се разтопи и след това се разбърква до гладка шоколадова глазура. Охлажда се напълно на стайна температура. Трябва да се сгъсти, за да може да се постави в пош и да се шприцоват ленти отгоре върху кейка.

Оставя се да се стегне на стайна температура и след това се реже на парчета. Отголе може да се поставят за украса черешки.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори