Черешите и вишните имат свеж и приятен вкус и могат да са част от плодови салати, сладкиши и сладки сосове. В десертите тези плодове често се използват в кексове, пайове, торти, кремове, кисели, мусове, сладоледи и др. Те са добър източник на сладост и аромат, и могат да се комбинират с други плодове като ябълки, круши, ягоди, лимони и други. Черешите се комбинират добре и с подправки като ванилия, канела и карамфил.
Шоколадов кекс с череши
Необходими продукти:
3 големи яйца
200 г захар
120 мл. олио
220 г кисело мляко над 3,5%
300 г брашно
1 пак. бакпулвер (10 г)
2 с. л. какао
150 г череши
70 г шоколад
За глазурата:
100 г шоколад
1 ч. л. какао
100 мл. сметана 35%
1 ч. л. масло
Начин на приготвяне:
Черешите се измиват и почистват от костилките. Оставят се настрана до ползването им, като преди да се поставят в кейка, се посипват с 1 с.л. брашно и се разбъркват.
Шоколадът се натрошава на дребни парченца.
Яйцата и захарта се разбиват в дълбока купа с миксер до крем. На порции към тях се добавя олиото, постепенно се прибавя и киселото мляко.
В друг съд се пресява брашното с бакпулвера. Лъжица по лъжица се добавя към кексовата смес. Добавя се и какаото и добре се разбърква.
Подготвя се кръгла кексова форма диаметър около 22 см. с дупка по средата, която се намазва с масло или с олио. Половината от черешите се поставят на дъното ѝ. Отгоре се изсипва половината от кексовото тесто. Посипва се с натрошен шоколад и се залива с другата част от сместа. Отгоре се разпределят останалите череши. Ако не искате сладкишът да стане прекалено шоколадов, можете да не слагате парченцата шоколад или пък да пропуснете какаото.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50-60 минути.
След изваждането от фурната кексът се охлажда за двайсетина минути. След това се изважда от формата и се оставя върху решетка до пълното му охлаждане.
Междувременно се приготвя шоколадовата глазура. Сметаната и маслото се поставят на умерен котлон. Сгорещяват се до точка на кипене. Съдът се сваля от огъня и се прибавя шоколадът. Оставя се за 2-3 мин да се разтопи и след това се разбърква до гладка шоколадова глазура. Охлажда се напълно на стайна температура. Трябва да се сгъсти, за да може да се постави в пош и да се шприцоват ленти отгоре върху кейка.
Оставя се да се стегне на стайна температура и след това се реже на парчета. Отголе може да се поставят за украса черешки.
Напиши коментар