Камелия, Гергана, Диана и Марина са момичетата от Областния информационен център-Русе, които гостуват на Сити Кулинар. Лицата на инфоцентъра този път няма да съветват хората как да кандидатстват за финансиране по дадена схема на оперативните програми, а ще споделят кулинарния си опит. Шефката на Областния информационен център Камелия Златанова е избрала рецепта за пилешко със зеленчуци и бяло вино. Държи обаче виното да е Тамянка, защото придава ароматен вкус на ястието. Камелия е майстор на хубавите супи, пада си по екологичните продукти и е потомствена билкарка. Наследила е умението да използва билките от прабаба си. Признава обаче, че мъжът й също е кулинар и че прави страхотни пици. На мнение, че мъжете им са по-добри в кухнята, са почти всички в областния информационен център. Диана Григорова също казва, че готвачът вкъщи е мъжът й Сергей и че от него се е учила да готви. За читателите на Кулинара е приготвила локумена баница, в направата на която е участвал и малкият Давид. Впрочем почти във всички кулинарни предложения на евромомичетата са се включили и малки пръстчета, които с охота са бъркали тестото и са асистирали на майсторките, издават гордо те. Диана е обиколила почти целия свят като работеща на презокеански кораб. Харесва китайската и филипинска кухня и е убедена, че манджите трябва да се правят с любов. Гергана Илиева, която е пиарът на ОИЦ, също е ученичка на мъжа си в кулинарията. За читателите е избрала мъфини с шоколад и стафиди. Признава, че много материал е изхвърлила, докато се научи да ги прави както трябва. Спряла се е на европейска рецепта, защото работи в център, който разяснява действащите оперативни програми и техните схеми. Показва дебела книга „Рецепти за Европа”, която им е подарена и цитира четирите родни рецепти, с които е представена България: таратор, лютеница, тиквеник и боб чорба. Марина Билчева, също от екипа на ОИЦ, е практикуваща кулинарка, която е усвоила занаята от майка си и баба си. Колежките й казват, че ги е изумила една сутрин като им донесла на работа току-що приготвени топли палачинки. Оценяват факта, че е станала рано и не си е пестила силите за тях. Марина е пътувала доста и е живяла и учила в Канада. Казва, че палачинките с кленов сироп са супер, но тук за жалост този еликсир го няма. Бабините курабийки е приготвила с помощта на дъщеря си, която тази есен ще бъде първокласничка.
Коридор №7
или
Пиле със зеленчуци и бяло вино “Тамянка”
Ястието е наречено Коридор № 7 на транспортния еврокоридор Рейн-Майн-Дунав, тъй като съчетава в себе си по нещо от унгарския гулаш и словенския паприкаш, като включва и вино от сорта Тамянка, грозде, което се отглежда по родните ни земи.
Продукти:
1/2 кг пилешко или свинско месо, нарязано на кубчета
1 голяма тиквичка също на кубчета
3-4 глави лук на резени
3 моркова на шайби
7-8 гъби напречно нарязани
3 пиперки /2 червени и 1 зелена/ - нарязани на парченца
3 клончета целина, нарязани на пръчици
4 скилидки чесън, нарязани на филийки
1 голям домат, настърган на ренде
3 дафинови листа
4-5 зрънца бахар
сол
1 водна чаша бяло вино “Тамянка”
Приготвяне:
В дълбока тенджера с 1 кафена чаша олио се запържва месото и се изважда, след което в същия съд се задушават лукът и морковите. След като променят цвета си, се слагат и останалите продукти и подправки, разбърква се добре, налива се виното и се похлупва, като ястието се оставя на слаб огън за около 45 минути до готовност на месото.
Мъфини със стафиди и шоколад
Продукти
2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
2 супени лъжици какао
1 ванилия
3/4 чаена чаша захар
2 яйца
1/2 ч. ч. олио
2-3 с. л. течен шоколад
1 ч. ч. мляко
1-2 с. л. стафиди
10 г бренди
Приготвяне:
Накисваме стафидите в брендито за около час, за да омекнат. През това време пресяваме брашното, в което сме сложили бакпулвера, какаото и ванилията. Добавяме и захарта. В дълбок съд разбиваме яйцата и олиото, след което прибавяме млякото и течния шоколад.
Към тях слагаме и брашното, като бъркаме до получаването на гладка смес. Накрая добавяме омекналите стафиди. С готовата смес пълним силиконовите формички до ¾ от обема им. Печем мъфините в предварително загрята фурна.
Напиши коментар