Утре е Месни заговезни: 4 рецепти за богатата месопустна трапеза

Утре е Месни заговезни:  4 рецепти за богатата месопустна трапеза

Месни Заговезни тази година ще празнуваме в неделя, 10 март. Празникът, наречен още Месопустна неделя, е с плаваща дата и винаги се отбелязва 8 седмици преди Великден, който тази година е на 5 май. Думата “заговезни” произхожда от глагола “заговявам”, което означава “започвам да постя”. Това е последният ден, в който може да се яде месо преди Великите пости, които ще започнат на 18 март.

В събота, 9 март, срещу Месни Заговезни е първата Голяма Задушница за годината, наричана Месопустна Задушница. На този ден се отива на гробищата да се отдаде почит към починалите близки. Там се палят свещи и се раздават подавки.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато са Сирни Заговезни, може да се ядат сирене, мляко, масло, всякакви други млечни продукти и яйца. Този период е и подготовка на организма за най-дългите пости през годината – Великденските пости. Седмицата след Месни Заговезни е последната, през която хората могат да се събират и да пеят. През всички дни до Сирни заговезни се устройват веселби и игри. След това по време на постите те са строго забранени. До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, тъй като през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволяват венчавки.

По традиция малко преди вечерята на Месни Заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, може да се занесе и торта или сладкиш.

На празника в неделя цялото семейство се събира и заговява за последно с богата месна трапеза. Традиционни са за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница със свинска мас или краве масло, баница с месо, пита и други месни мезета. Тъй като тази година Месни Заговезни са по-късно, може да нямате вече кисело зеле, така че използвайте прясно.

Свински ребра със зеле

Необходими продукти:

1 кг свински ребра

1 средно голяма зелка

1 малко бурканче едросмляна лютеница или 1 ч. ч. домати от консерва

1 глава кромид лук

1-2 скилидки чесън

2 бр дафинов лист

щипка черен пипер

1 равна с.л. червен пипер

сол на вкус

60 мл. олио или 2-3 с. л. свинска мас

2 ч.ч. топла вода

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера със сгорещено олио или свинска мас запечатвам ребрата, докато придобият златист загар от двете страни. Ребрата се оставят настрана.

Зелката се измива и се нарязва на дребно. Прехвърля се в тава, осолява се и се намачква с ръце.

В дълбок тиган или в тенджера се запържват една глава лук и две скилидки чесън, нарязани на ситно. Добавят се червеният пипер, лютеницата и дафиновият лист. Вместо лютеница можете да ползвате домати от консерва или 1-2 супени лъжици доматено пюре. Добавят се ребрата заедно със сока, който са пуснали. Всичко се разбърква добре и се овкусява със сол и черен пипер на вкус.

Така приготвените ребра с подправките и запръжката се прехвърлят в тавата при зелето като всичко се разбърква добре с ръце. В тавата се изсипват две чаени чаши вода и зелето се покрива с фолио. Пече се на загрята на 200 градуса фурна за около половин час, след това температурата се намалява на 170-180 градуса и се пече още един час. Към края фолиото се премахва и тавата се връща във фурната докато зелето се запече, като трябва периодично да се разбърква до получаване на желания загар.

Свинско месо с нахут

Необходими продукти:

200 г сух нахут или консерва с нахут

Около 700 г свинско месо

1 консерва домати (около 500 г)

1 морков

1 глава лук

2 бр. дафинов лист

2 скилидки чесън

1 с.л. доматено пюре

2-3 с.л. свинска мас (или 3-4 с. л. олио)

червен пипер на вкус

лют червен пипер по желание

 мащерка

пресен магданоз

сол

Начин на приготвяне: 

Почистете нахута, измийте го и го накиснете за една нощ в студена вода, ако ползвате сух нахут. Сложете накиснатия нахут да ври. По-лесно е да използвате нахут от консерва, каквито се продават в магазините.

Докато нахутът ври, нарежете месото на хапки. Загрейте тиган с незалепващо покритие, разтопете маста и запържете месото, за да се запечата.

Извадете го от тигана и там поставете зеленчуците. Задушете ги леко и добавете дафиновите листа, нарязаните скилидки чесъна и сухата мащерка. Сложете червения пипер и разбъркайте. По желание поръсете и лют червен пипер на вкус. Добавете доматеното пюре. Оставете да поври за кратко. Пасирайте доматите от консервата и ги прибавете към зеленчуците. Налейте и чаша вода. Прибавете месото и изчакайте ястието да заври.

Прехвърлете ястието в подходящ съд за печене с капак и печете около час и половина – два часа в предварително загрята до 160 градуса фурна. Когато месото е почти напълно готово, прибавете отцедения нахут и допечете ястието за още 15 минути. Поръсете с пресен магданоз, непосредствено преди сервирането.

 

Зелеви сарми

Необходими продукти:

500 г кайма смес

200 г ориз

1 глава лук

1 морков

Листа от кисело зеле

Червен пиппер

Чубрица

Кимион

 

Начин на приготвяне:

Морковът се настъргва, а лукът се нарязва на много ситно. Каймата се омесва с малко вода, чубрицата, кимиона и черния пипер. Лукът и морковът се задушават в малко мазнина, след което се добавя каймата. Запържва се до полуготовност на каймата и се слагат оризът и чаша вода. Сместа се оставя да ври на слаб огън до полуготовност на ориза  за десетина минути. Ако е необходимо, се долива вода. В рецептата няма сол, тъй като киселото зеле по принцип е много солено. Ако прецените, може да добавите сол по ваш вкус, но имайте предвид, че икаймата обикновено е солена.

 Когато сместа е готова, се гребва по лъжица-две според големината на зелевите листа и се слага върху листата, на които предварително са почистени с ножче твърдите части в основата. Сгъвате сармата като пакетче и подреждате в обилно намазнена тавичка. Старайте се да направите сармите възможно най-стегнати, за да не изпада плънката по време на готвенето. Можете да сложите в тавата и малко домати от консерва, за да  се образува нещо като сосче. След като подредите сармите ги заливате с вода, покривате с алуминиево фолио и печете за около час на 180-200 градуса. По време на печенето наблюдавайте дали има нужда да се долее още вода в тавата. След като изтече един час отвийте сармите и печете още 10 минути, за да придобият апетитен загар.

Баница с кайма и гъби

Необходими продукти:

600 г кайма

1 връзка зелен лук

200 г нарязани гъби

1 пакет кори за баница

3-4 яйца

200 мл. газирана вода

1 к. ч. олио + 2-3 с. л. за намазване

2 щипки чубрица

Млян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Каймата се размива с малко хладка вода, за да не стане на бучки. Зеленият лук се нарязва, като след това отделете бялата от зелената част на лука. Загрява се мазнината на котлона и в нея се задушават за кратко гъбите и бялата част на лука, а след това се добавя каймата, като ще стрива да не се образуват големи бучки. Оставя да се запържи до изпаряване на водата, като продължава да се бърка. Добавя се зелената част на лука и се подправя с черния пипер и чубрицата.

Върху намазнена тава се разстила кора. Намазва се с олио. Върху нея се слага още една намачкана кора и се поръсва от сместа. Така продължавате до изчерпване на листите. За да има повече въздух между корите, ги нагъвайте с ръце, а не ги слагайте като гладки листи. Най-отгоре баницата завършва с две цели кори. Нарязва се на парчета и се полива със заливка. Тя се приготвя от олиото, яйцата и газираната вода, предварително добре разбити. Отгоре можете да поръсите със сусам.

Слагаме баницата да се пече в загрята на 180-200 градуса фурна, която след това намаляваме на 170 градуса и печем около 35-40 минути.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори