Черешите узряха и стават все повече на пазара. Цените им едва ли ще паднат толкова, колкото ни се иска, но за един вкусен сладкиш може да си позволим да купим от най-качествените. А този, който ще ви предложим тук, става наистина уникален заради един малък и лесен трик. Вижте го!
Необходими продукти:
1 чаена чаша брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
85 г меко масло
50 г захар
1 пак. ванилова захар или ванилия
2 средно големи яйца
4-5 супени лъжици прясно мляко
400 грама череши
За трохите:
35 г брашно
2 супени лъжици грис
35 г студено масло
25 г захар
1 пак. ванилова захар или ванилия
Начин на приготвяне:
Първо забъркайте тестото за блата. Използвайте омекнало масло и яйца на стайна температура. Пресейте брашното с бакпулвера. Измийте черешите и извадете костилките.
Разбъркайте с вилица маслото с двата вида захар на гладък крем. Прибавете яйцата едно по едно и разбийте добре. Прибавете половината брашно с добавения бакпулвер към него. Прибавете прясното мляко и разбъркайте. Прибавете останалото брашно и разбъркайте до гладко тесто
Изсипете и заравнете тестото в тава с размери 20х30 сантиметра. Разпределете черешите върху тестото и леко ги притиснете в него.
Така стигнахме до черешката на тортата - приготвямне на трохите за поръсване!
Настържете кравето масло на едро ренде, след като току що сте го извадили от фризера. Смесете го с осталите продукти в суха купа и разбъркайте леко с ръце, докато получите трохи. Разпределете ги равномерно по повърхността на сладкиша.
Печете сладкиша в предварително загрята фурна за 30-40 минути.
След като го извадите от фурната, го оставете да изстине. Поръсете сладкиша с пудра захар. При сервирането може да гарнирате парчетата с пресни череши.
Напиши коментар