5-7 вафли могат да набавят на човек всички нужни калории за деня. Но те са пълни с палмово масло, химикали и захар. В тях има много енергия, но малко протеини витамини и минерали, установи изследване на асоциация „Активни потребители“.
Организацията е изследвала 31 марки на пазара, в 28 от тях има съдържание на палмово масло.
„По-лошото е, че в тези продукти се влага палмово масло. Точно този вид палмово масло е вредно за здравето“, коментира в "Тази сутрин" на bTV Богомил Николов от „Активни потребители“. Нормалната палмова мазнина има сравнително добра поносимост от организма. Проблемът е предварителната обработка водеща до втвърдяване. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават канцерогенни вещества.
Той уточни, че в Европейския съюз вече има приет регламент, който ограничава влагането на палмовите мазнини до 0,5% от общото тегло на продуктите, но има отлагателен период.
Николов предупреди също, че само две или три марки са посочили, че палмовото масло е хидрогенирано, а то няма как да не е, защото в противен случай вафлите ще се разтекат.
Млечен продукт ли са вафлите?
На някои вафли е посочено, че са млечен продукт, въпреки че традиционните рецепти не предполагат влагане на млечни продукти.
„Станало е модерно да се добавят млечни продукти, но това не е чисто мляко, а да кажем - сухо мляко или пък суроватка. Суроватката е страничен продукт при производството на сирене. Тоест това е нещо, което иначе хранителната индустрия би изхвърлила“, обясни представителят на „Активни потребители“.
Той допълни, че във вафлите има и много захар, която при температурна обработка взаимодейства с млечните протеини и води до образуване на токсични химикали.
Колко захар има във вафлите?
На 100 грама вафли има много захар, показват още данните от проучването. В някои дори е над 50%.
Освен захарта в някои вафли има и изкуствени подсладители, като добавка, което според нас е напълно излишно, коментира Николов.
„Крайният резултат от многото въглехидрати е високата енергийна стойност на продукта. На 100 грама се падат около 500 калории. Енергия има, но е важно да се отбележи, че във вафлите няма необходимите за хората протеини, витамини и минерали. Те са високоенергийна, но не и пълноценна храна“, е изводът от проучването.
Тъй като Е-номерата на технологичните добавки се ползват с лоша слава сред потребителите, които искат всичко в храните да е натурално, производителите на вафли използват малка хитринка. Те изписват пълните имена на технологичните добавки, а спестяват по-кратките Е номера. Например, добре познатият емулгатор лецитин е Е322, подобния по свойства полиглицерол полирицинолеат е Е476, цветната и вредна кармелизирана захар е Е150, Е965 (малтитол) и Е953 (изомалт) са индустриални подсладители, Е160 (бета каротин) е добре познат от други храни оцветител, а Е202 е стандартният консервант, изписван във вафлите като калиев сорбат, пишат от Активни потребители.
Вярна ли е информацията върху етикетите?
При проверката се оказва, че различните продукти на един производител имат идентични данни за хранителни и енергийни стойности. Това са малките таблички, на които е изписано съдържанието на белтъци, мазнини, въглехидрати и сол. При това тези продукти визуално се различават, което означава, че производителят евентуално е спестил разходите за тестване.
Случайно установените пропуски в етикетите са индикация за сериозен проблем в държавния контрол. Надзор върху изпълнението на изискванията за етикетиране упражнява Българската агенция по безопасност на храните. От години има сигнали за нарушения и неточности в информацията върху етикетите, но досега контролния орган изглежда не иска да се занимава с подобни проблеми, пишат от Активни потребители.
Отделен, но свързан въпрос, е четливостта на етикетите. При вафлите преобладават минимално разрешените размери на шрифт, често поднесени върху неподходящ цветен фон, и в допълнение разположени върху гънки и ръбове.
"Ние не ви призоваваме да се откажете от консумация на вафли, но все пак контролирайте количеството. Няма официална препоръчителна доза, но може би оптималното е 2 - 4 вафли седмично", е препоръката на Активни потребители.
Напиши коментар