Продукти:
1 тиква, около 3 кг
около 1 кг свинско месо /телешко, пилешко/
300 г гъби
3 големи глави лук
1 морков
чубрица
черен и червен пипер
сол
Приготвяне:
Тиквата трябва да е от така наречените "свински тикви", понеже този сорт тикви има много твърда кора и се запазва формата. Белите тикви са с тънка кора и се губи формата и ефектът от сервирането.
Отрязваме кръгло капаче от върха на тиквата и хубаво я почистваме отвътре от семките. Месото, нарязано на късове, задушаваме в малко олио. Прибавяме нарязания на едро лук. Оставяме за около 5 минутки да поври и прибавяме нарязаните морков и гъби. Слагаме сол, пипер /по желание може и една щипка лют пипер/ и чубрица. Може да се сложи и малко целина или магданоз. В кебапа трябва да има течност, защото после се получава сос и е по-вкусно.
В тавичка, на дъното на която сме сложили малко вода, поставяме тиквата и я пълним с друсания кебап, затваряме с капачето. Забравяме във фурната на 200 градуса за около 2-3 часа. Ако е по-малка тиквата, по-бързо се изпича. Трябва отвън хубаво да стане златиста. А и като се махне капачето, може да се провери дали самата тиква е омекнала. Много е важно печенето - нито да се препече, че ще се разпадне, нито пък да е сурова.
Сервира се като се реже парче тиква и кебап.
Напиши коментар