Продукти:
250 г свинска мас
250 мл прясно мляко
250 г захар
5 яйца
мая с размер на кибритена кутийка
кората на 1 лимон
50 мл ром
стафиди
над килограм брашно
смлени орехи
/всички продукти трябва предварително леко да се затоплят/
Приготвяне:
Брашното се пресява. Отделно на рядка каша се забъркват 1 чаена чаша мляко с 1 супена лъжица захар и маята. Когато се надигне, се слага в брашното заедно с всички останали продукти.
Меси се на топло докато започнат да се появяват мехурчета. След това тестото се завива добре и се оставя да втаса. С добре намазани с мазнина ръце, тестото се разделя на три части. Всяка от тях се разточва на немного тънка кора, поръсва се с орехи /може и с какао/, навива се на руло, след което трите части се сплитат. Слагат се в добре намазнена тавичка и се оставят да втасат отново. Преди да се сложат в умерена фурна, се намазват с жълтък и се поръсват със захар.
Напиши коментар