Леко следпразнично меню: Салата от спанак и червено цвекло

Използвайте сезонни продукти

салата спанак и цвекло

След обилното хранене по Коледа и Нова година възникват два основни проблема. Първият е преяждането, а вторият – многото останали неизползвани продукти от празничната трапеза. Затова следпразничното меню трябва да е леко, но в същото време да даде възможност за кулинарни импровизации с каквото е останало от голямото пазаруване.

Салатите са задължителни за следпразничното меню. Те могат да заместят готвената храна в едно от дневните хранения. Препоръчително е да използвате сезонни продукти като прясно зеле, моркови и цвекло например. Салатата от цвекло и спанак е много подходяща за зимния сезон и след празничнте дни.

Салата от спанак и червено цвекло

 

Необходими продукти:

 

2 малки глави червено цвекло

150 г бейби спанак

80 г козе сирене

50 г орехи

1 скилидка чесън

80 мл. зехтин

2 с.л. бял балсамов оцет

1 с.л. ретро горчица

1 с.л. мед

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

 

Обелете цвеклото и го и нареже на кубчета. Поставете в тава, полейте с 20 мл. от зехтина и посолете. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

Сложете орехите в загрят сух тиган, посолете и поръсете с малко вода, за да се полепи солта по-добре по тях. Запечете ги за около 5 минути, извадете и охладете.

Пригответе дресинг от стрития на паста с малко сол чесън, горчицата, оцета, меда, останалия зехтин, сол и пипер на вкус.

Измийте спанака и добре го отцедете или леко го подсушете. Подредете листенцата на дъното на обща чиния или на порционни чинии. Разбъркайте кубчетата цвекло с дресинга и го разпределете върху спанака. Гарнирайте с кубчетата козе сирене. Накрая прибавете и печените орехови орехи.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори