След обилното хранене по Коледа и Нова година възникват два основни проблема. Първият е преяждането, а вторият – многото останали неизползвани продукти от празничната трапеза. Затова следпразничното меню трябва да е леко, но в същото време да даде възможност за кулинарни импровизации с каквото е останало от голямото пазаруване.
Салатите са задължителни за следпразничното меню. Те могат да заместят готвената храна в едно от дневните хранения. Препоръчително е да използвате сезонни продукти като прясно зеле, моркови и цвекло например. Салатата от цвекло и спанак е много подходяща за зимния сезон и след празничнте дни.
Салата от спанак и червено цвекло
Необходими продукти:
2 малки глави червено цвекло
150 г бейби спанак
80 г козе сирене
50 г орехи
1 скилидка чесън
80 мл. зехтин
2 с.л. бял балсамов оцет
1 с.л. ретро горчица
1 с.л. мед
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете цвеклото и го и нареже на кубчета. Поставете в тава, полейте с 20 мл. от зехтина и посолете. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
Сложете орехите в загрят сух тиган, посолете и поръсете с малко вода, за да се полепи солта по-добре по тях. Запечете ги за около 5 минути, извадете и охладете.
Пригответе дресинг от стрития на паста с малко сол чесън, горчицата, оцета, меда, останалия зехтин, сол и пипер на вкус.
Измийте спанака и добре го отцедете или леко го подсушете. Подредете листенцата на дъното на обща чиния или на порционни чинии. Разбъркайте кубчетата цвекло с дресинга и го разпределете върху спанака. Гарнирайте с кубчетата козе сирене. Накрая прибавете и печените орехови орехи.
Напиши коментар