Предложение за лесна и лека вечеря. Може да се направи в отделни малки купички или в една по-голяма.
ПРОДУКТИ:
- килограм пилешко, обезкостено, без кожа и нарязано на хапки
- сушен сух, пушен ивичен бекон, нарязан също на парчета с размер хапка
- 1 супена лъжица мек зехтин
- 2 глави лук, фино нарязани
- 2 стръка целина, фино нарязани
- 3 средни праза, фино нарязани
- 4 клончета прясна мащерка, набрани листа
- 1 супена лъжица масло
- 200 г гъби
- 2 с. л. брашно
- 400 мл пилешки бульон
- 200 ml заквасена сметана
- 1 ч. л. Дижонска горчица
- 500 г замразено бутер тесто или готова за навиване кора за баница, размразена
- 1 средно яйце
- 1 щипка сол и черен пипер
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
- Загрейте голям тиган или плитък, топлоустойчив гювеч на умерен огън и добавете маслото. След 30 секунди добавете половината от пилето и бекона и подправете със сол и черен пипер.
- Пържете 8–10 минути, като често разбърквате, до златисто. Загребете върху чиния с помощта на решетъчна лъжица. Повторете с втората партида.
- След като и двете партиди пилешко се приготвят и оставят настрана, добавете лука, целината и праза в тигана, след това покрийте и гответе внимателно около 10 минути, докато омекнат.
- След това добавете маслото, гъбите и листата на мащерка. Пържете, разбърквайки, за около 3 минути, докато гъбите и зеленчуците придобият златист оттенък. Върнете пилето в тигана.
- Свалете тигана от огъня, след което разбъркайте брашното. Добавяйте бульона постепенно, за да направите гладък сос около пилето и зеленчуците. Оставете да къкри 20 минути, докато пилето омекне.
- Разбъркайте сметаната и горчицата в пълнежа на пая.
- Опитайте соса за подправка, преди да добавите сол (беконът ще е добавил много). Подправете с черен пипер.
- С лъжица запълнете пилешкия пай в 6 отделни купички за пай, оставяйки най-малко 2,5 см (1 инч) отгоре. Оставете сместа да се охлади в съдовете.
- Набрашнете малко работната повърхност, след това разточете тестото на квадрат около 45 × 45 см (18х18 инча).
- Нарежете 6 правоъгълника парч(ета, всяко малко по-широко от повърхността на съдовете за пай. Използвайте вилица, за да разбиете яйцето с 1 супена лъжица вода, за да направите глазура.
- Поставете тестените капачета върху пая.
- Леко намажете глазурата върху тях. Направете няколко малки наклонени черти в горната част на всяка пита с малък остър нож.
- Загрейте фурната до 200 ° C .
- Когато фурната достигне нужната температура, поставете купичките вътре и печете 20 минути, или докато баницата стане златиста и пълнежът шупне в средата.
Напиши коментар