По какво се различават тиквичките по гръцки от нашенските пържени тиквички?

Сред тънкостите са два вида брашна и купа с ледена вода

По какво се различават тиквичките по гръцки от нашенските пържени тиквички?

Тиквички по гръцки

 

През лятото пържените тиквички са сред най-любимите бързи ястия. Можете да си ги приготвите както ги правят в Гърция и ще се убедите колко хрупкави и вкусни ще се получат. Основните разлики от нашенските пържени тиквички са, че се ползват два вида брашна – бяло пшеничено и царевично.  Освен това тиквичките не се режат на кръгчета, а на ивици.

 

Необходими продукти:

3 бр. тиквички

1 супена лъжица бяло брашно

1 супена лъжица царевично брашно

1/2 чаена чаша олио

1 чаена чаша кисело мляко

2-3 скилидки чесън

Пресен копър

Сол

 

Начин на приготвяне:

За да приготвите истински тиквички по гръцки, а не просто пържени тиквички, е необходимо на първо място да нарежете тиквичките на възможно най-тънки ленти. За целта можете да нарежете тиквичките с белачка за зеленчуци. В голяма купа сложете студена вода и 10-15 кубчета лед, след което поставете нарязаните на тънко тиквички.

 Поръсете дъното на тенджера с малко от смесените брашна, към които сте добавили и 1 чаена лъжица сол, отгоре сложете от тиквичките, отново малко от брашното, отново тиквички и така докато свършат. Много важно е да ползвате смес от бяло и царевично брашно, тъй като царевичното брашно е по-едро и тиквичките стават по-хрупкави благодарение на него. Сложете капака и като хванете здраво тенджерата, заедно с капака, ги разтърсете добре, така че тиквичките отвсякъде да се овалят в брашно.

Пържете тиквичките по гръцки в дълбок тиган или тенджера в голямо количество олио. След като ги изпържите от двете страни, ги наредите в чиния, в която предварително сте поставили домакинска хартия, за да се обере излишната мазнина.

Приготвените тиквички по гръцки трябва да сервирате веднага, тъй като ако престоят, те ще се отпуснат и няма да бъдат вече хрупкави. Те пак ще са вкусни, но ефектът на тиквичките по гръцки ще се загуби.

Към тиквичките можете да сервирате млечен сос. Счукайте скилидките чесън, заедно с 1 кафена лъжичка сол. Към тях добавете нарязан на ситно копър и разбъркайте. Накрая добавете и киселото мляко и отново разбъркайте добре.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори