Тиквички по гръцки
През лятото пържените тиквички са сред най-любимите бързи ястия. Можете да си ги приготвите както ги правят в Гърция и ще се убедите колко хрупкави и вкусни ще се получат. Основните разлики от нашенските пържени тиквички са, че се ползват два вида брашна – бяло пшеничено и царевично. Освен това тиквичките не се режат на кръгчета, а на ивици.
Необходими продукти:
3 бр. тиквички
1 супена лъжица бяло брашно
1 супена лъжица царевично брашно
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша кисело мляко
2-3 скилидки чесън
Пресен копър
Сол
Начин на приготвяне:
За да приготвите истински тиквички по гръцки, а не просто пържени тиквички, е необходимо на първо място да нарежете тиквичките на възможно най-тънки ленти. За целта можете да нарежете тиквичките с белачка за зеленчуци. В голяма купа сложете студена вода и 10-15 кубчета лед, след което поставете нарязаните на тънко тиквички.
Поръсете дъното на тенджера с малко от смесените брашна, към които сте добавили и 1 чаена лъжица сол, отгоре сложете от тиквичките, отново малко от брашното, отново тиквички и така докато свършат. Много важно е да ползвате смес от бяло и царевично брашно, тъй като царевичното брашно е по-едро и тиквичките стават по-хрупкави благодарение на него. Сложете капака и като хванете здраво тенджерата, заедно с капака, ги разтърсете добре, така че тиквичките отвсякъде да се овалят в брашно.
Пържете тиквичките по гръцки в дълбок тиган или тенджера в голямо количество олио. След като ги изпържите от двете страни, ги наредите в чиния, в която предварително сте поставили домакинска хартия, за да се обере излишната мазнина.
Приготвените тиквички по гръцки трябва да сервирате веднага, тъй като ако престоят, те ще се отпуснат и няма да бъдат вече хрупкави. Те пак ще са вкусни, но ефектът на тиквичките по гръцки ще се загуби.
Към тиквичките можете да сервирате млечен сос. Счукайте скилидките чесън, заедно с 1 кафена лъжичка сол. Към тях добавете нарязан на ситно копър и разбъркайте. Накрая добавете и киселото мляко и отново разбъркайте добре.
Напиши коментар