Продукти:
1 кг скумрия /или друга риба/
2 ч. ч. ориз
8 ч. ч. вода
2 глави кромид лук
1 шепа нарязани чушки
1 ч. ч. консервирани домати
20 сушени сливи
5 - 6 с. л. олио
червен пипер
черен пипер
чубрица
джоджен
магданоз
сол
Приготвяне:
Измиваме и почистваме рибата и я нарязваме на шайби, леко я осоляваме и я оставяме да чака реда си.
В тава слагаме олиото и нарязаните кромид и чушки. Може по желание да се добави и 1 нарязан морков. Запържваме ги до тяхното омекване. Изсипваме ориза. Запържваме го докато стане "стъклен". Добавяме доматите и червения пипер. Разбъркваме добре и наливаме водата. Овкусяваме със сол, черния пипер, чубрицата и джоджена. Отново разбъркваме всичко и нареждаме нарязаната на парчета сурова риба и сливите, които сме измили с топла вода предварително.
Оставяме ястието да се пече на 200 градуса. Отваряме фурната само 1-2 пъти, за да видим докъде е стигнало печенето и да поразбутаме лекичко ориза. След извирането на водата и запичане на ястието, изваждаме тавата и поръсваме с нарязания магданоз.
Напиши коментар