Горещите супите са проста и питателна храна, която гали небцето и топли тялото. В българската кухня те са на особена почит и най-често се консумират на обяд. Супите отдавна са завоювали своето място на трапезите на всички народи, включително в съседна Турция. Една от популярните майсторски супи, с които се славят комшиите, е шкембе чорбата. То се готви от телешко шкембе, а застройката се прави с прясно мляко. За по-богат вкус му се добавя бучка краве масло. Шкембе чорбата е подходяща супа за студените зимни дни и затова побързайте да опитате изпитаната турска рецепта.
Необходими продукти:
1 кг телешко шкембе
70 г краве масло
1 с.л. брашно
2 ч.л. червен пипер
2 ч.ч. прясно мляко
5-6 скилидки чесън
3 с.л. винен оцет
4-5 сухи люти чушки
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Почистете добре шкембето и го сложете да се вари в достатъчно вода. Пет минути след като кипне, го прецедете и го измийте отново. Сложете го да се вари на умерен огън в тенджера под налягане с 6 ч.ч. вода за около час и половина.
Извадете свареното шкембе и го нарежете на тънки ивици, а бульона прехвърлете в тенджерата, в която ще готвите супата.
Загрейте маслото в тиган и запържете брашното, като разбърквате. Добавете червения пипер и разбъркайте добре за кратко, като внимавате да не прегори. Постепенно разредете с част от бульона. Разбъркайте добре и изсипете тази смес заедно с нарязаното шкембе към останалия бульон в тенджерата. Добавете млякото и оставете да къкри 10-15 минути.
Поръсете по желание с черен пипер и разсипете в купички. Поднесете турската шкембе чорба със счукан чесън с оцет и стрити люти чушки.
Мотикар
06.12.2024 • 00:51 ч.Така го правим в Булгаристан
Българин
13.12.2024 • 14:36 ч.шкембето си е наша чорба, и оригинално се прави със свинско шкембе и застройката от кисело мляко.