Бухтите могат да бъдат както закуска, така и десерт. В първия случай ги хапваме със сирене, а в сладкия им вариант ги сиропираме или овалваме в пудра захар. Можете също така да ги комбинирате и с конфитюр или сладко.
Често свързваме бухтичките с носталгични спомени от детството и затова те и днес присъстват в списъка с обичани храни в много български домове. Най-важното, за да са сполучливи тези тестени изделия е приготвянето на тестото за тях. Всеки регион, а и всяка домакиня има свои рецепти за приготвянето на апетитни бухти.
Необходими продукти:
2-3 яйца
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. пресято бяло брашно
Сол
Щипка захар
Олио за пържене (трябва да е достатъчно за маслена баня)
За сиропа:
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. вода
Ванилия или настъргана лимонова кора за ароматизиране
Начин на приготвяне:
В купичка смесете киселото мляко със содата, за да шупне. Пресейте брашното и го сложете в дълбока купа, като направите кладенче в него. Добавете яйцата, киселото мляко, две-три щипки сол, една щипка захар. Разбъркайте сместа добре, трябва да е по-гъста смес от сместа за палачинки, но така че да може да се сипва с лъжица.
Поставяйте сместа със супена лъжица в добре загрятото олио. Добре е да ползвате съд с по-малък диаметър, за да не се налага да използвате много олио. Когато бухтите хванат хубав златист загар, ги обърнете като леко ги побутнете с лъжица и изпържете и от другата страна. Когато се пържат в маслена баня, т. е. в повече олио, те сами се обръщат. Важно е бухтите да са добре изпържени, защото в противен случай във вътрешността си ще останат сурови.
За да си направим сиропирани бухти е необходимо да ги оставите напълно да се охладят. Пригответе сироп от 1 ч. ч. захар и 1 ч. ч. вода плюс ванилия за ароматизиране. Можете да ароматизирате сиропа и с настъргана на ситно ренде кора от половин лимон, а сока да изцедите в сиропа. Залейте студените бухти с горещия сироп и ги оставете да се сиропират на хладно.
Ако не ви се занимава с варене на сироп, просто оваляйте бухтичките в пудра захар или сервирайте любимия си конфитюр към тях.
Напиши коментар