Турска крем супа от червена леща и картофи

турска супа червена леща

Турска крем супа от червена леща и картофи

Необходими продукти:

250 г червена леща

1 глава лук

2 моркова

2-3 картофа

2 с. л. доматено пюре

Сух джоджен

1 с. л. сладък червен пипер

Лют червен пипер по желание

Сол и черен пипер на вкус

100 мл. олио

Начин на приготвяне:

 

Почистете, измийте и отцедете червената леща. Измийте зеленчуците и ги нарежете на кубчета.

В дълбока тенджера сипете 3 с.л. олио и го загрейте. Сложете зеленчуците и  ги задушете с малко сол за 5-6 минути. После прибавете и лещата и разбъркайте, за да се смесят. Веднага налейте гореща вода колкото да ги покрие. Гответе супата от леща на умерен огън около 30-35 минути, докато всички продукти омекнат.

В тиган сипете доматеното пюре и запържете за около 5 минути в 4-5 с.л. олио. Овкусете с черен пипер, сол, червен пипер и джоджен. Трябва да се получи каша или паста. Когато супата от червена леща е готова, я пасирайте и овкусете, ако има нужда. Сипете доматеното пюре и 1 чаена чаша гореща вода и отново пасирайте.

В друг съд запържете малко сладък и лют червен пипер. Сервирайте турската крем супа от леща, поръсена със запържения пипер.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори