Турска крем супа от червена леща и картофи
Необходими продукти:
250 г червена леща
1 глава лук
2 моркова
2-3 картофа
2 с. л. доматено пюре
Сух джоджен
1 с. л. сладък червен пипер
Лют червен пипер по желание
Сол и черен пипер на вкус
100 мл. олио
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и отцедете червената леща. Измийте зеленчуците и ги нарежете на кубчета.
В дълбока тенджера сипете 3 с.л. олио и го загрейте. Сложете зеленчуците и ги задушете с малко сол за 5-6 минути. После прибавете и лещата и разбъркайте, за да се смесят. Веднага налейте гореща вода колкото да ги покрие. Гответе супата от леща на умерен огън около 30-35 минути, докато всички продукти омекнат.
В тиган сипете доматеното пюре и запържете за около 5 минути в 4-5 с.л. олио. Овкусете с черен пипер, сол, червен пипер и джоджен. Трябва да се получи каша или паста. Когато супата от червена леща е готова, я пасирайте и овкусете, ако има нужда. Сипете доматеното пюре и 1 чаена чаша гореща вода и отново пасирайте.
В друг съд запържете малко сладък и лют червен пипер. Сервирайте турската крем супа от леща, поръсена със запържения пипер.
Напиши коментар