Това е класическа тайванска рецепта, която е идеална за бърза вечеря. Нарича се пиле с три чаши, защото традиционно се използва 1 чаша соев сос, 1 чаша вино и 1 чаша препечено сусамово масло. На практика в рецептата количеството не е точно една чаша - но и за трите съставки се ползва равна мярка.
Сладкият босилек в края на приготвянето на пилето придава анасонов аромат и вкус, който се съчетава перфектво с ястието.
Казват, че ако Япония е известна с изобретяването на сос терияки, то Тайван е известен със своя пилешки сос от три чаши.
ПРОДУКТИ:
- 250 г обезкостени пилешки бутчета и нарязано месото на кубчета
- 1 щипка сол
- 1 щипка смлян бял пипер
- 1 супена лъжица царевично брашно
- 1 супена лъжица зехтин или олио
- 1 пресен корен джинджифил, обелен и нарязан на големи филийки
- 2 скилидки чесън, счукани, но на едро
- 1 червен пипер, нарязан на пръстени - може и люта пиперка, ако обичате по-пикантния вкус
- 1 супена лъжица вино или сухо шери
- 50 мл лек соев сос с ниско съдържание на натрий
- 50 мл препечено сусамово масло - можете да го замените с фъстъчено масло, със зехтин, със сусамов тахан
- 1 ч. л. Захар
- 5 г листа босилек
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
- Поставете пилето в купа, добавете солта и смления бял пипер, а след това царевичното брашно. Разбъркайте добре и оставете настрана.
- Загрейте уока или друг дълбок тиган на силен огън до опушване и добавете зехтин или олио.
- Добавете филийките джинджифил и запържете до хрупкаво и златисто, след това добавете чесъна и нарязания червен пипер.
- Добавете парчетата пиле и оставете за 10 секунди, за да изпекат, след което ги обърнете.
- Подправете с виното или сухото шери и запържете за 2-3 минути на силен огън, докато пилето почти се сготви.
- Добавете лекия соев сос, препеченото сусамово масло или неговия заместител, захарта и варете 5 минути, докато течността почти се изпари. Пилето трябва да има тъмнокафяв, леко лепкав блясък.
- Добавете листата от босилек, след това свалете от котлона и сервирайте веднага.
Напиши коментар