ПРОДУКТИ:
За „кюфтетата“
- 3 супени лъжици зехтин екстра върджин
- 5 скилидки чесън, счукани
- 200 г пресни манатарки (или диви или кестенови), нарязани на ситно
- 2 клончета розмарин (само листа), нарязани на ситно
- 6 сушени на слънце домати в масло, нарязани на ситно
- 1 ч. л. Сушени люти люспи
- 500 г варена на пюре леща
- 3 супени лъжици смляно ленено семе
- 300 g пълнозърнест (или нормални фетучини
- 2 моркова, обелени по дължина на тънки ивици с белачка за зеленчуци
За соса маринара
- 3 супени лъжици зехтин екстра върджин
- 2 клончета розмарин (само листа)
- 2 клончета риган (само листа)
- 5 скилидки чесън, нарязани на тънко
- 500 г паста
- 100 г печени червени пиперки
- сос Уорчестър
- магданоз, листа и дръжки, ситно нарязани (по избор)
- 1 шепа листа босилек, накъсани
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
- Първо направете соса маринара. Загрейте олиото в тенджера на умерен огън, добавете розмарина, ригана и чесъна и задушете за няколко минути, докато чесънът леко покафенее.
- Поставете пастатата в блендер или кухненски робот с печените червени чушки и смесете до гладка смес.
- Добавете сместа към тенджерата със соса Уорчестър и оставете да къкри 5–10 минути. Свалете от котлона и разбъркайте с магданоза и накъсаните листа босилек.
- След това започвате да правите „кюфтетата“. Загрейте фурната до 200 ° C и покрийте тава с хартия за печене.
- Загрейте олиото в тиган на умерен огън, добавете чесъна, гъбите, розмарина, сушените на слънце домати и люспи от лют червен пипер и задушете за 2-3 минути, докато гъбите омекнат.
- Разбъркайте лещата, след това прехвърлете сместа в блендер или кухненски робот с лененото семе за достатъчно дълго време, за да се комбинира всичко и докато всички съставки имат еднородна текстура.
- Оформете сместа на 16 топки. Поставете топчетата върху застланата тава за печене и печете във фурната за 20 минути, докато стане хрупкава от външната страна и гореща.
- Междувременно затоплете соса от маринара и сгответе фетучините в тиган с вряща вода за 6 минути (или според инструкциите на пакета), като в последната минута от времето за готвене хвърляте лентите от моркови, за да ги омекнат. Отцедете фетуцина и морковите и сервирайте с изпечените кюфтета без месо и сос от маринара.
Напиши коментар