ПРОДУКТИ:
1 заек /домашен/
1 кг картофи
300 г гъби
3-4 пресни чушки
2 моркова
2-3 домата
1 глава кромид лук
3-4 стръка зелен лук
15-20 черни маслини
сол
2-3 с. л. олио
1-2 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
черен пипер на зърна
дафинов лист
пресен магданоз
ПРИГОТВЯНЕ:
Заекът се измива добре и се нарязва на парчета. Залива се със студена вода и се слага да ври. След като заври, се отпенва и се посолява. Добавят се срязана на две глава лук, 1 морков, 1 дафинов лист и черен пипер на зърна. След като се свари месото, бульонът се прецежда и се връща обратно в тенджерата, заекът по желание може да се обезкости и също се връща обратно. Слага се пак на котлона като му се добавят нарязаните на едро картофи и чушки, а малко след това и нарязаните на по-дребно домати.
Докато месото с картофите завира отново, се нарязва зеленият лук, като се отделят бялата част от перата на отделни купчинки. Гъбите и морковите също се измиват и нарязват на едро. В отделен съд се загряват съвсем малко мазнина и няколко лъжици от бульона. В него леко се задушават гъбите, морковите и бялата част от лука. След като са полуготови се добавя 1-2 с. л. брашно, чаена лъжичка червен пипер и се долива от бульона на заека при непрекъснато разбъркване. Така приготвените гъби със сос се прибавят към голямата тенджера с месото, която се оставя да ври на слаб огън още малко до пълна готовност на всички продукти. Преди да смъкнем гозбата от огъня, добавяме маслините /предварително измити с гореща вода/, перата зелен лук и нарязания магданоз.
Напиши коментар