Апетитно гювече със зеленчуци и варени яйца

гювече

Лятото е време за леки гозби, които не изискват много време за приготвяне. Гювечетата са идеални за целта, защото стават бързо и можете да използвате продуктите, с които разполагате в хладилника. Комбинациите за тях са десетки – картофи, лук, моркови, сирене, домати, тиквички, чушки, гъби, домати и много други. Има и много варианти с месо и колбаси, но през горещите дни е по-добре да си опечете зеленчуково гювече със сирене. За разнообразие като акцент можете да добавите варени яйца. Любителите на по-пикантните храни могат да сложат и по една люта чушка във всяка порция. Тези гювечета са подходящи както за бързо хапване на обяд или вечер, така и за посрещане на изненадващи гости.

 

 

Необходими продукти:

 

1-2 тиквички

1 патладжан

2-3 домата

1 червена чушка

1 зелена чушка

2-3 твърдо сварени яйца

3-4 скилидки чесън

300 г сирене

Люти чушки по желания

Мащерка

Риган

Пресен магданоз

Олио

 

Начин на приготвяне:

 

Тиквичката се обелва и нарязва и се запържва леко с малко мазнина. Патладжанът също се обелва, нарязва и запържва за кратко в мазнината след тиквичката. По желание можете да използвате и други зеленчуци – моркови, броколи, грах, зелен боб, гъби.

Чесънът се обелва и нарязва на кръгчета. Доматите се измиват, нарязват на кубчета и се задушават заедно с чесъна в тиган за 2-3 минути. Твърдо сварените яйца се нарязват на кубчета.

Продуктите за зеленчуковите гювечета се разпределят в еднакви количества в две или три гювечета, овкусяват се с подправките и се посоляват. По желание във всяко гювече се слага по една цяла люта чушка.

В гювечетата се долива по малко вода и се запичат захлупени на включена фурна на 200 градуса за 10-15 минути. Ако искате, към края на печенето настържете кашкавал отгоре и допечете до апетитна коричка.

Когато извадите готовите гювечета, върху всяко от тях можете да поставите по парче сирене при сервирането.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори