Продукти:
свински врат - цяло парче около 1,5 кг
2 с.л. горчица
подправки - кимион, черен пипер, риган, мащерка, червен пипер
200 мл бира
1 кг картофи
за глазиране:
1 ч.л. горчица
1 с.л. мед
1 с.л. кетчуп
Приготвяне:
Месото се намазва с горчицата. Останалите подправки се смесват, разстилат се върху дъската за рязане и цялото парче месо се овалва много добре в тях.
Прехвърля се в съда за печене и ако има време се оставя да престои така в хладилник. Ако не, съдът се затваря с капак или алуминиево фолио и се пече първоначално за 10 минути на силна фурна - 220 градуса С. Намалява се на 180 градуса, добавя се бирата и се пече около 1 час и 30 минути. Трябва да се внимава бирата да не е от хладилника, че съдът, ако е стъклен или глинен, може да се спука. Открива се и се маже с глазурата (всичко е смесено предварително в чашка).
Картофите се белят, нарязват се на кръгчета и се слагат около месото. Запича се за 15 - 20 минути до златисто или докато са готови картофите.
Оставя се малко да изстине за 10-15 минути, месото се изважда в отделна голяма чиния и се нарязва с остър нож на филийки. Сервира се с картофите, залято с отделения сос.
Напиши коментар