Печена риба в чесново доматен сос

риба сос

Ако обичате рибни ястия със сосове, не се колебайте да опитате рецептата за печена риба в чесново-доматен сос. Приготвя се бързо и не ви трябват много съставки. Можете да използвате всякакъв вид риба с бяло месо, пресни или консервирани домати и някои подправки. Най-препоръчителните видове риби за приготвяне в чесново доматен сос са шаран, толстолоб, пъстърва и др.

Независимо какъв вид риба ще изберете и как ще я приготвите, важното е да присъства поне един-два пъти в седмичното ви меню.

Необходими продукти:

 

    1 кг речна риба по избор

    сол и черен пипер

    400 мл. концентриран доматен сок

    1 чаена лъжичка захар

    30 мл. масло

    5 скилидки чесън

    сока от един лимон

    1 ч. л. семена от кориандър

    1 стрък мащерка

    3-4 листа босилек

Десетина черни маслини

    няколко стръка зелен магданоз

 

 Начин на приготвяне:

 

Първо почистете рибата, ако сте я купили непочистена. След това я нарежете на парчета, така че сосът да проникне равномерно.

Поставете парчетата риба в намазнен термоустойчив йенски съд или тавичка. Намажете рибата с олио, поръсете със сол и прясно смлян черен пипер. Поръсете парчетата риба със сока на един лимон и сложете ястието във фурната на 180 градуса по Целзий.

Оставете парчетата риба да покафенеят от първата страна, след което ги обърнете, за да покафенеят и от втората страна.

През това време пригответе чесново-доматения сос. Почистете чесъна и го счукайте или пресовайте. Запазете една скилидка чесън за края на приготвянето. Сложете доматения сок в купа и го смесете със счукания чесън. Добавете семената кориандър, ситно нарязани листа босилек и стрък мащерка. Добавете чаена лъжичка захар, за да регулирате киселинността на доматите. Разбъркайте добре тези съставки и изсипете сместа върху парчетата риба.

Оставете вкусната печена риба в доматен и чеснов сос да се приготви още десетина минути във фурната и добавете последната смачкана скилидка чесън. Добавен в края на готвенето, чесънът ще подчертае вкуса на чесновия доматен сос. Пет минути преди  края на готвенето добавете и маслините, които предварително сте измили в гореща вода.

Накрая, след като изключите котлона, добавете ситно накълцания зелен магданоз за ​​допълнителна свежест.

Можете да сервирате рибата в чесново доматен сос с гарнитура от варени картофи.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори