Баклата е много вкусен зеленчук, който ни радва в края на пролетта и началото на лятото. Тя обаче остава обикновено в сянката на зеления боб и някои хора я подценяват. А децата по правило отказват да я ядат. И знаете ли защо - защото може би пропускате тайната съставка, която ще направи бакляната ви супичка киселичка и много вкусна.
Българската национална кухня предлага различни рецепти с бакла. А тайната, за която говорим, всъщност за нашите баби си е било нещо задължително за манджите с бакла. Класиката, разбира се, е чорбата от бакла с джанки, но можете да я добавяте и в другите манджи с тоя зеленчук.
Баклата се комбинира добре с картофи в супи и яхнии. Може да се използва също за салати, гарнитури или да се приготвя с месо.
Супа от бакла с джанки
Необходими продукти:
300-350 г прясна бакла
2 картофа
1 морков
1 шепа зелени джанки
1 връзка зелен лук
2-3 скилидки чесън
пресен копър
пресен магданоз
1-2 домата или от консерва
4 с.л. зехтин или олио
1 ч. л. червен пипер
смлян чер пипер на вкус
щипка захар
1 яйце
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измиваме баклата и я накисваме за 2-3 часа в студена вода. Почистваме я от дръжките и я нарязваме на парчета по около 2 см.
Наливаме около 2-2,5 литра вода в тенджера и след като заври, прибавяме нарязаната бакла. Варим на умерен огън докато омекне за около 20 минути, но може да отнеме и повече време.
Загряваме отделно зехтин или олио в малък тиган. Запържваме за няколко минути нарязания морков и накълцаните на дребно лук и чесън, добавяме една равна ч. л. червен пипер за съвсем кратко. Слагаме ги при врящата бакла. След което прибавяме нарязания на дребни кубчета картоф, обеленият и нарязан на дребно домат, солта, захарта и черен пипер на вкус. Варим още 10-15 минути под похлупак и прибавяме измитите джанки. Доваряваме, докато се сварят напълно баклата и картофите. Накрая поръсваме обилно с нарязан копър и магданоз.
Сваляме от котлона и след минута прибавяме бъркайки разбитото с няколко капки оцет яйце, като течността в тенджерата не трябва да ври.
Яхния от бакла и картофи
Необходими продукти:
Около 400 г бакла
4-5 пресни картофи
2-3 домата
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 с. л. брашно
1 глава лук
1 ч. л. червен пипер
олио
пресен магданоз
пресен копър
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и скилидките чесън на дребно. Загрейте в тенджера или дълбок тиган 3-4 супени лъжици олио и ги задушете за кратко, като налеете и малко топла вода.
Прибавете нарязаната бакла и я оставете да се задушава под капак. Когато баклата се задуши, поръсете с брашното и червения пипер. Разбъркайте и добавете настърганите домати. Налейте топла вода и посолете. Когато заври, добавете едро нарязаните картофи. Варете яхнията до омекване на зеленчуците. Поръсете с прясно нарязан магданоз и копър, разбъркайте и изключете котлона.
Сервирайте картофената яхния с бакла с кисело мляко.
Напиши коментар