Децата ви се мръщят на супа от бакла - вижте защо?

Класиката е супа от бакла с джанки

Децата ви се мръщят на супа от бакла - вижте защо?

Баклата е много вкусен зеленчук, който ни радва в края на пролетта и началото на лятото. Тя обаче остава обикновено в сянката на зеления боб и някои хора я подценяват. А децата по правило отказват да я ядат. И знаете ли защо - защото може би пропускате тайната съставка, която ще направи бакляната ви супичка киселичка и много вкусна. 

Българската национална кухня предлага различни рецепти с бакла. А тайната, за която говорим, всъщност за нашите баби си е било нещо задължително за манджите с бакла.  Класиката, разбира се, е чорбата от бакла с джанки, но можете да я добавяте и в другите манджи с тоя зеленчук.

Баклата се комбинира добре с картофи в супи и яхнии. Може да се използва също за салати, гарнитури или да се приготвя с месо. 

 

 Супа от бакла с джанки

 

Необходими продукти:

 

 

300-350 г прясна бакла

2 картофа

1 морков

1 шепа зелени джанки

1 връзка зелен лук

2-3 скилидки чесън

пресен копър

пресен магданоз

1-2 домата или от консерва

4 с.л. зехтин или олио

1 ч. л. червен пипер

 смлян чер пипер на вкус

 щипка захар

1 яйце

сол на вкус

Начин на приготвяне:

 

Измиваме баклата и я накисваме за 2-3 часа в студена вода. Почистваме я от дръжките и я нарязваме на парчета по около 2 см.

Наливаме около 2-2,5 литра вода в тенджера и след като заври, прибавяме нарязаната бакла. Варим на умерен огън докато омекне за около 20 минути, но може да отнеме и повече време. 

Загряваме отделно зехтин или олио в малък тиган. Запържваме за няколко минути  нарязания морков и накълцаните на дребно лук и чесън, добавяме една равна ч. л. червен пипер за съвсем кратко. Слагаме ги при врящата бакла. След което прибавяме нарязания на дребни кубчета картоф, обеленият и нарязан на дребно домат, солта, захарта и черен пипер на вкус. Варим още 10-15 минути под похлупак и прибавяме измитите джанки. Доваряваме, докато се сварят напълно баклата и картофите. Накрая поръсваме обилно с нарязан копър и магданоз.

Сваляме от котлона и след минута прибавяме бъркайки разбитото с няколко капки оцет яйце, като течността в тенджерата не трябва да ври.

 

Яхния от бакла и картофи

Необходими продукти:

Около 400 г бакла

4-5 пресни картофи

2-3 домата

1 глава лук

2-3 скилидки чесън

2 с. л. брашно

1 глава лук

1 ч. л. червен пипер

олио

пресен магданоз

пресен копър

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и скилидките чесън на дребно. Загрейте в тенджера или дълбок тиган 3-4 супени лъжици олио и ги задушете за кратко, като налеете и малко топла вода.

Прибавете нарязаната бакла и я оставете да се задушава под капак. Когато баклата се задуши, поръсете с брашното и червения пипер. Разбъркайте и добавете настърганите домати. Налейте топла вода и посолете. Когато заври, добавете едро нарязаните картофи. Варете яхнията до омекване на зеленчуците. Поръсете с прясно нарязан магданоз и копър, разбъркайте и изключете котлона.

 Сервирайте картофената яхния с бакла с кисело мляко.

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори