Друго подходящо за сезона предложение е да си приготвите малинова шарлота, която е лек летен сладкиш. Шарлотата е класически десерт, подобен на торта, който обикновено се приготвя от бишкоти и някакъв плодов пълнеж или крем. Има няколко варианта, но един от най-разпространените е с бишкоти Savoiardi и е напълнен с гладък плодов мус. Понякога за пълнежа се използва и шоколадов крем. Малиновата шарлота е много вкусен и едновременно с това ефектен на вид сладкиш, в което ще се убедите сами, ако я приготвите.
Необходими продукти:
250 г бишкоти Savoiardi
750 г малини
20 г желатин
100 мл. минерална вода
7-8 с. л. захар
1 ч. л. ванилова есенция
300 г отцедено кисело мляко
400 мл. течна сметана
Начин на приготвяне:
За приготвянето на шарлотата подберете узрели и здрави пресни малини. Много ефектно се получава, ако смесите малини и къпини, но сладкишът може да бъде направен и само с къпини.
За сладкиша най-често се използват бишкоти Savoiardi, но може да го направите и с друг вид бишкоти.
Наредете бишкотите на дъното на тортена форма с падащ ринг и по стените вертикално. Може да намажете предварително стените и дъното на формата с масло и да поръсите със захар.
Накиснете желатина в 5-6 с.л. вода и изчакайте да набъбне. Затоплете минералната вода и прибавете захарта. Разтворете желатина в сиропа.
Пасирайте 500 г малини и прецедете пюрето, за да отстраните семките. Добавете сиропа към малиновото пюре. Изсипете в купата кисело мляко и добавете ванилията. Разбъркайте добре и оставете настрани. Когато сместа започне да се желира, добавете разбитата сметана и разбъркайте. Изсипете крема в тортената форма, в която вече сте подредили бишкотите и го загладете.
Декорирайте шарлотата отгоре с останалите пресни малини и я сложете в хладилника, докато стане време за сервиране. По желание може да поръсите отгоре малко пудра захар.
Напиши коментар