Салата от праз лук с маслини
Продукти:
2-3 стръка праз лук
15-20 маслини
4 твърдо сварени яйца
3-4 с.л. растително масло
1 лимон
кетчуп
магданоз
черен пипер
сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Почистеният и измит праз лук се нарязва на ситно и се подправя на вкус със сол и лимонов сок от половината лимон /другата половина оставяме за украса/. Прибавят се маслините /по възможност почистени от костилките/, варените яйца, нарязани на кубчета, растителното масло и черният пипер. Може да се добави и малко кетчуп.
Салатата се разбърква и се изсипва в салатиера, наръсва се със ситно нарязан магданоз и се гарнира по желание – с резенчета лимон или с варено яйце.
Паниран праз
ПРОДУКТИ:
3-4 стръка праз
1 яйце
1/2 ч. ч. счукан сухар (галета или царевично брашно)
олио за пържене
сол и черен пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Изчистете праза и нарежете бялата част на парчета, дълги 6-7 см. Пуснете го във вряща вода и ги бланширайте до омекване. Отцедете след това добре.
Посплескайте с лъжица всяко парче праз, можете да ги смачкате и с бирена бутилка или с точилката. Потопете в разбитото яйце, а след това в счукания сухар или брашно и отново в яйцето. Изпържете го до златисто. Стават много апетитни и хрупкави.
Поднесете изпържения праз с доматен сос или със салата от туршия. Много добре се аранжира с резенчета лимон и маслини.
Зелената част на праза можете да използвате за подправка на други ястия.
Напиши коментар