Копривена каша с прясно мляко

копривена каша с мляко

Консумацията на коприва носи многобройни ползи за организма, заради богатото съдържание на витамини и минерали. За копривата се смята, че чисти тялото и кръвта от токсините. Тя подобрява кръвообращението, пречи на образуването на камъни в бъбреците и пази сърцето. Поради високото съдържание на желязо и магнезий, копривата може да бъде отлична и евтина природна терапия при анемия. Растението има и кръвоспиращи свойства. Яденето на коприва помага за укрепване на имунната система, тъй като има високо съдържание на витамин С. Много полезен е и чаят от коприва. Обикновената коприва се използва от стотици години като лечебна билка, но също така е в състава на много вкусни кулинарни рецепти. 

Интересно и лесно за приготвяне е ястието, което ви предлагаме днес - копривена каша с прясно мляко.

 

Необходими продукти:

 

800 грама коприва

500 мл. прясно мляко

50 грама брашно

50 грама масло

3-4 скилидки чесън

2 с. л. лъжици сметана

Сол

 

 Начин на приготвяне:

  Към попарената коприва добавете 50 мл. мляко и пюрирайте с блендер. Разтопете маслото в тенджера, след това добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Постепенно добавете млякото в тенджерата, като разбърквате добре, докато получите сос. Посолете и оставете да поври четири-пет минути на слаб котлон. Разбърквайте постоянно, за да не залепне по съда. Добавете копривата и оставете сместа на огъня още две минути. Накрая след изключване на котлона се добавят пресованият чесън и сметаната.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори