Тиквичката е царицата на лятната домашна кухня. Този популярен зеленчук е достъпен за всички и дава възможност за приготвянето му по десетки начини. Ако са ви омръзнали пържените и грилованите тиквички и искате някакво основно ястие със сос, можете да се възползвате от рецептата, която ви предлагаме днес. Разнообразете менюто си с тиквички със сос Бешамел, който придава на обикновената на вид гозба деликатен вкус.
Бешамелът e един от най-лесните и популярни сосове, който се състои от три основни продукта - масло, брашно и мляко. Той има много варианти и към него може се добавят бял или черен пипер, индийско орехче, дафинов лист, лук или чесън, сирене и др. Бешамелът е универсален сос, защото може да се използва за много различни ястия: пилешко месо, лазаня, спагети, риба, гъби, зеленчуци и др.
Различното в тази рецепта е, че ястието се пече на фурна1 а тиквичките не се пекат или пържат предварително. За още по-апетитен вид и вкус се добавя настърган кашкавал.
Необходими продукти:
3-4 тиквички в зависимост от големината им
500 мл. прясно мляко
3-4 с.л. олио
25 г краве масло
3 с.л. брашно
черен пипер
2 яйца
150 г кашкавал
2 с. л. заквасена сметана
Сол на вкус
2 скилидки чесън
Пресен копър по желание
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват добре и се нарязват на кръгчета. Посоляват се и се оставят да се отцедят 30 минути.
През това време се приготвя сос бешамел. Загрейте олиото в тиган, запържете леко чесъна и прибавяте трите лъжици брашно да се запържат за съвсем кратко. Започнете да добавяте млякото постепенно, като бъркате непрекъснато, за да не стане сосът на бучки. Прибавете черния пипер. Отделете 3 с.л. от соса в отделна купичка. Редите тиквичките в тавичка, отгоре сипвайте от соса и посипвайте с кашкавал, след това отново тиквички, сос и кашкавал. Може да подредите два или три реда.
Сложете да се пече за около 30 минути.
Разбийте двете яйца със заквасената сметана и соса, който отделихте. Залейте ястието с тази смес, поръсете с кашкавал и печете още 10 минути.
По желание сложете нарязан на ситно пресен копър между слоевете тиквички или поръсете запеканката отгоре.
Напиши коментар